De nieuwe verkenner van NASA is veilig geland op Mars. Het onbemande voertuig Perseverance moet helpen duidelijk te maken of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.
De Perseverance heeft een reis van 480 miljoen kilometer achter de rug. Voor de landing schoot hij met een snelheid van ongeveer 20.000 kilometer per uur de dunne dampkring van Mars in. Zeven minuten later zakte hij, bungelend aan een parachute, met ongeveer 3 kilometer per uur het laatste stukje naar beneden:
Zenuwslopende minuten: NASA's Marswagen is geland
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap lanceerde Perseverance ('Doorzettingsvermogen') eind juli met succes vanuit de lanceerbasis van Cape Canaveral in de staat Florida. Sindsdien is het drie meter lange wagentje - kostprijs ruim 2,2 miljard euro - onderweg naar de rode planeet.
Teken van leven
Het doel van de missie is het vinden van sporen van leven in een krater die Jezero genoemd wordt. Deze krater ligt op het noordelijk halfrond van de planeet en is ontstaan door een inslag van een meteoriet. Er zijn sterke vermoedens dat deze ooit gevuld was met water.
Monsters oppikken
Perseverance zal bodemmonsters nemen in de Jezero-krater. Het plan is dat deze monsters over zeven jaar bij een volgende missie worden opgepikt door een andere Marsrover en uiteindelijk in het jaar 2031 terug worden gebracht naar de aarde.

De Marsrover is een knap staaltje technologie. Zo hangt het wagentje vol met camera's (23 stuks), microfoons en antennes. Ook heeft Perseverance een robotarm en een boor.
Maar het meest vernieuwend is een kleine helikopter die in de buik van de rover meereist en bij wijze van experiment vanuit de lucht het Marsoppervlak moet bestuderen.
Drukte op Mars
NASA is niet de enige die de rode planeet betreedt. Aangezien de afstand tussen Mars en Arde afgelopen zomer gunstig was, zijn ook China en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezig met Marsmissies. Bij de VAE gaat het om satelliet die de atmosfeer onderzoekt, de Chinezen hopen in mei een eigen Marsrover te laten landen.