Veiligheidswet China

Duizenden inwoners Hongkong willen staatsburger VK worden

18 februari 2021 01:17
Inwoners van Hongkong. Beeld © ANP

Bijna 5000 inwoners van Hongkong hebben zich opgegeven om een Brits visum te krijgen dat de weg vrijmaakt naar het staatsburgerschap van het Verenigd Koninkrijk, meldt The Times. Sinds twee weken kunnen mensen zich opgeven voor de regeling.

Het Verenigd Koninkrijk maakte in januari mogelijk dat inwoners van Hongkong Brits staatsburger kunnen worden. Dat werd besloten in reactie op de nationale veiligheidswet die het Chinese bewind voor Hongkong heeft ingevoerd. Die wet werd ingevoerd na massale protesten in Hongkong en geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

Veiligheidswet 

Het Verenigd Koninkrijk, de voormalige kolonisator van Hongkong, droeg de kroonkolonie in 1999 over aan China. Daarbij werd afgesproken dat China het principe 'één land, twee systemen' zou aanhouden en zich daarmee niet zou bemoeien met de vrijemarkteconomie, het democratisch stelsel en de onafhankelijke rechtsspraak van Hongkong.

Met de nieuwe veiligheidswet heeft Peking die afspraak volgens critici aan de laars gelapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidswet Hongkong: meer dan 50 activisten opgepakt

De Britse premier Boris Johnson beloofde vorig jaar om mensen met een Brits paspoort in Hongkong een weg naar het Britse staatsburgerschap te geven, waardoor ze zich in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen.

Maatregel China

China besloot vervolgens om die overzeese paspoorten niet langer te erkennen als een wettig reisdocument of als document om zich mee te identificeren. Ook staan Chinese consulaten staan niet langer landgenoten uit Hongkong bij als die ook een andere nationaliteit hebben.

Sinds de nationale veiligheidswet voor Hongkong is ingevoerd, willen steeds meer inwoners van Hongkong de metropool verlaten. Het aantal inwoners dat van Hongkong naar Taiwan verhuisde, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het ging om ongeveer 11.000 mensen, het hoogste aantal in zeker dertig jaar.

Hongkong ontvlucht: 'Wil niet dat mijn dochter wordt gehersenspoeld'

Waar gaan de Hongkongers naartoe? Groot-Brittannië. Vanwege het koloniale verleden kunnen drie miljoen Hongkongers een Brits paspoort krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore