Koning beledigd

Opnieuw onrustig in Spanje na arrestatie rapper om majesteitsschennis

17 februari 2021 22:10 Aangepast: 18 februari 2021 02:16
Beeld © AFP

Voor de tweede dag op rij zijn er in Spanje rellen uitgebroken uit protest tegen de arrestatie van een rapper. Hij moet de gevangenis in voor belediging van de koning. In hoofdstad Madrid moesten zeker 55 mensen geholpen worden aan verwondingen, onder hen 35 politieagenten.

Van de gewonde politieagenten zijn er drie opgenomen in het ziekenhuis. De overige twintig gewonden zijn demonstranten en omstanders. In de Spaanse hoofdstad zette de oproerpolitie onder meer traangas en rubberkogels in tegen duizenden demonstranten. Ook in Barcelona kwam het tot gewelddadige confrontaties, waarbij de politie rubberkogels gebruikte.

Dinsdag was het ook al onrustig in verscheidene steden, met name in de regio Catalonië. Dat begon met de arrestatie van rapper Pablo Hasel.

De Catalaanse rapper had zich verschanst in een universiteitsgebouw. De Catalaanse rapper had zich verschanst in een universiteitsgebouw.

De 32-jarige Catalaan was in 2018 veroordeeld tot negen maanden cel voor majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten. Hij weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lleida (Lerida).

Bij de rellen van dinsdagavond raakten zeker 25 politieagenten en 30 demonstranten gewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgesloten Spaanse rapper veroorzaakt oproer: 'Straf voor deze teksten hier vrij hoog'

De uiterst linkse Hasel is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning Juan Carlos een maffiabaas.

Vrijheid van meningsuiting

Door de affaire is de discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje opgelaaid. Meer dan tweehonderd artiesten hebben een petitie tegen zijn gevangenisstraf getekend. De linkse regering in Madrid wil de wetgeving zo veranderen dat wat Hasel deed, niet meer strafbaar is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore