Vrijheid van meningsuiting

Opgesloten Spaanse rapper veroorzaakt oproer: 'Straf voor deze teksten hier vrij hoog'

17 februari 2021 14:31 Aangepast: 17 februari 2021 14:37
De Catalaanse rapper had zich verschanst in een universiteitsgebouw. Beeld © AFP

In meerdere Spaanse steden zijn vannacht ongeregeldheden geweest bij demonstraties tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. Hij is bekend om zijn controversiële rapteksten en tweets, waarover nu in heel Spanje discussie wordt gevoerd.

In onder meer Barcelona en Girona in de regio Catalonië en verderop in het land in Valencia en op Mallorca gingen honderden boze mensen de straat op. Dat liep op sommige plekken uit op rellen, plunderingen en confrontaties met de oproerpolitie, melden Spaanse media.

Rapper Hasél werd gisteren opgepakt in een universiteit in Lleida waar hij zich had verschanst. Hij werd in 2018 veroordeeld tot negen maanden celstraf voor majesteitsschennis en het verheerlijken van terreur.

Op sommige plekken braken rellen uit. Op sommige plekken braken rellen uit.

'Moeilijk debat'

Maar daar zijn veel Spanjaarden het over oneens. "Het is een moeilijk debat", vertelt correspondent Alex Tieleman vanuit Barcelona. "Aan de ene kant pleiten veel mensen en overwegend linkse artiesten voor de vrijheid van meningsuiting. Zij zeggen: ik mag de koning beledigen."

Maar het roept tegelijkertijd de bekende vraag op hoever je kunt gaan, stelt hij. "In die zin is verheerlijking van terrorisme een moeilijk punt. Hasél rapt een tekst in de trant van: het is goed als de auto van een politicus explodeert. Dat gaat voor veel mensen te ver. Deze discussie wordt nu op alle landelijke zenders besproken."

De Catalaanse rapper noemt in zijn teksten ook de verboden communistische terreurgroep Grapo en de Baskische terreurgroep ETA, die in 2018 werd opgeheven. Tieleman: "Sommige mensen stellen: dit zijn gewapende groepen die niet meer bestaan: hoeveel effect kan dit dan hebben?"

Demonstranten in Barcelona willen dat de rapper vrijkomt. Demonstranten in Barcelona willen dat de rapper vrijkomt.

Ook in Nederland

Er zijn ook in ons land gevallen bekend van rappers die zijn veroordeeld om hun teksten. Zo kreeg rapper Ismo uit Breda in 2018 een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro om de zinnen 'flikkers geef ik geen hand' en 'ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi’s' in een videoclip op YouTube.

In 2019 was er de zaak rond rapper Convex Kafka (Bouke van de Vrugt) uit Deventer. Hij twitterde dat PVV-leider Geert Wilders 'meer dan 500 stenen op zijn smoel' verdient en rapte eerder dat 'Wilders en Trump ‘een nekschot' verdienen. De zaak werd geseponeerd toen hij spijt betuigde, al werd hij wel veroordeeld voor smaad toen hij een vlogger van pedofilie had beschuldigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Ismo ook door Hoge Raad veroordeeld voor beledigen homo's en Joden

Eerdere zaak

Het thema is overigens niet nieuw in Spanje. Dat heeft te maken met een vergelijkbare zaak uit 2018 over de 'opruiende' Spaanse 'terreurrapper' Valtònyc. Die zou in zijn nummers onder meer hebben opgeroepen tot een gewapende bezetting van het zomerverblijf van de Spaanse koninklijke familie.

Valtònyc beriep zich ook op de vrijheid van meningsuiting. De zaak liep op tot het Spaanse hooggerechtshof, dat hem 3,5 jaar celstraf gaf voor verheerlijking van terrorisme, provocatie van het koningshuis en doodsbedreiging van politici. Valtònyc vluchtte naar België, waar hij volgens de laatste berichten nog altijd verblijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Opruiende' Spaanse terreur-rapper Valtònyc mag in België blijven

Hoge straffen

De ophef over de straffen voor beide rappers zorgt voor discussie. Hasél krijgt volgens de BBC steun van ruim 200 kunstenaars en artiesten, onder wie Hollywood-acteur Javier Bardem. De Spaanse tak van Amnesty International noemt zijn arrestatie 'vreselijk nieuws'.

Tieleman: 'De straffen voor deze teksten zijn hier in Spanje vrij hoog. Vanwege jihadistische terreurdreiging staan er strenge straffen op. In de huidige progressief linkse regering gaan stemmen op om soepeler om te springen met dit soort zaken."

Er is volgens hem kans dat die nieuwe wetgeving erdoor komt. Al zal dat voor rapper Hasél vrijwel zeker te laat zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore