Winterstorm

IJskou in zuiden VS: tientallen doden, miljoenen zonder stroom

17 februari 2021 00:52 Aangepast: 17 februari 2021 03:52
Inwoners van Houston kunnen gratis truien ophalen. Beeld © ANP

In de Verenigde Staten zijn zeker 21 doden gevallen als gevolg van het extreme winterweer dat met name het midden en het zuiden van het land heeft getroffen. In de staat Texas zitten miljoenen huishoudens zonder stroom, waarvan sommigen mogelijk ook nog de komende dagen.

Een ongekende winterse storm raast sinds gisteren over het zuidoosten van de Verenigde Staten en brengt lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee. In de staat Nebraska daalde het kwik tot 35 graden onder nul. In het doorgaans hete Dallas, in de staat Texas, werd een temperatuur van -17 graden gemeten.

Door de kou moesten veel locaties sluiten waar tegen het coronavirus wordt gevaccineerd en kwamen ook leveranties van vaccins in het geding. Volgens de Texaanse gouverneur Greg Abbott komt ook de aanvoer van aardgas in de problemen doordat pijpleidingen zijn bevroren.

Stroomstoringen 

De lokale autoriteiten in Texas kregen een storm van kritiek over zich heen toen het elektriciteitsnet het onder de weersomstandigheden begaf, met stroomstoringen in de hele staat. In heel Texas zaten ruim 4,4 miljoen huishoudens zonder stroom. Bij een persconferentie in de middag meldde burgemeester van Houston Sylvester Turner dat 1,3 miljoen inwoners van zijn stad toen nog zonder stroom zaten.

De weersomstandigheden hebben in de staten Texas, Louisiana, Kentucky en Missouri zeker 21 levens geëist. Er kwamen vier personen om op de weg vanwege de kou. Een dakloze vroor dood en een moeder en dochter overleden aan een koolmonoxidevergiftiging toen zij hun huis warm wilden stoken door de motor van een auto aan te zetten. Vier personen kwamen om in een brandend huis waar de stroom was uitgevallen.

Hulp overheid

President Joe Biden heeft de gouverneurs van de getroffen staten hulp van de federale overheid toegezegd. Het extreme weer in het zuidoosten van de VS houdt aan tot vrijdag. Er wordt ongeveer tien centimeter winterse neerslag verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Texas beleeft koudste winter in jaren, miljoenen mensen zonder stroom

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore