"Spelen met poppen is een verrijkende en educatieve ervaring voor kinderen", vertelt de Spaanse Victoria Orruño. "Ze zien dan een andere realiteit en leren dat normaal te vinden." Orruño werkt voor een speelgoedbedrijf dat een poppenlijn maakt met het syndroom van Down.
De speciale poppen wonnen vorig jaar in Spanje de prijs voor Speelgoed van het Jaar. "De reacties verbaasden ons, het was allemaal erg positief", vertelt Orruño bij The Guardian. Het speelgoed is volgens haar bedoeld voor alle kinderen, niet alleen voor kinderen met Down.
Steeds inclusiever
Het poppenaanbod is de afgelopen jaren inclusiever geworden: donkere huidskleur, genderneutraal en poppen met een fysieke beperking. En dat merken ze bij Miniland, het bedrijf waar Orruño werkt. Ze zijn gevestigd in de gemeente Onil, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Valencia
In de regio worden veel poppen op dezelfde manier gemaakt als een eeuw geleden. Sommige beeldhouwers gebruiken nog steeds klei uit de bergen om hun mallen te maken.
Er zijn in de kleine gemeente 38 speelgoedmakers en Miniland is niet de enige die inclusieve poppen maakt. Ook The Doll Factory Europe maakt Down-poppen, waarvan 95 procent voor het buitenland bedoeld is.
De Amerikaanse Kelle Hampton kocht een pop van The Doll Factory voor haar dochter en is heel blij met het verbeterde aanbod. Haar dochter heeft Down en in het verleden leek het speciale speelgoed meer op een karikatuur, schrijft ze.
Volgens Hampton waren haar dochter en de pop de eerste dag al onafscheidelijk. "De boodschap is dat mensen met het syndroom van Down prachtig, capabel en geliefd zijn."