Dubbele nationaliteit

Australië en Nieuw-Zeeland ruziën over gearresteerde IS'er in Turkije

16 februari 2021 04:37 Aangepast: 16 februari 2021 06:33
De Australische premier Scott Morrison met de Nieuw-Zeelandse Jacinda Ardern. Beeld © ANP

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is vanmiddag fel uitgevallen tegen haar Australische collega Scott Morrison. De reden? De arrestatie van een 26-jarige IS'er in Turkije met een dubbele nationaliteit. "Nieuw-Zeeland vindt het vermoeiend dat Australië problemen exporteert", vertelde Ardern aan het parlement. "En nu zijn er ook nog twee kinderen in het spel."

De Turkse autoriteiten maakten gisteren bekend dat er aan de grens met Syrië drie Nieuw-Zeelanders zijn opgepakt. Zij zouden banden hebben met de Islamitische Staat (IS) en probeerden Turkije binnen te komen.

Nationaliteit ingetrokken

Een van de arrestanten is een 26-jarige vrouw met twee kinderen. Zij is door Turkije geïdentificeerd als terrorist en had zowel de Nieuw-Zeelandse als de Australische nationaliteit. Beide landen waren bekend met het verhaal van de vrouw.

Australië zou de Australische nationaliteit van de vrouw vorig jaar hebben ingetrokken, zonder dat de vrouw daarmee instemde. Zij verhuisde op haar zesde van Nieuw-Zeeland naar Australië en heeft sindsdien nooit meer in Nieuw-Zeeland gewoond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD en CDA: nooit paspoort voor terugkerende terrorist

De vrouw reisde naar Syrië met een Australisch paspoort. Volgens Ardern doet de Australische premier dus 'afstand van zijn verantwoordelijkheden'. Want, zo zegt Ardern: "Elke eerlijke persoon zou deze persoon als een Australiër beschouwen, en dat is ook mijn mening."

'Niet te goeder trouw gehandeld'

Dat heeft ze Morrison ook persoonlijk laten weten, vertelt Ardern. Volgens de premier moeten de twee landen met elkaar overleggen als een terrorist de dubbele nationaliteit heeft. "Je kunt je voorstellen hoe ik reageerde toen ik dit hoorde", zei de Nieuw-Zeelandse premier. "Het moet geen race worden wie als eerste de nationaliteit van iemand af kan pakken."

Nieuw-Zeeland kan de vrouw haar nationaliteit niet afnemen, omdat ze dan stateloos zou zijn. Dat gaat tegen internationale wetgeving in. "Australië heeft niet te goeder trouw gehandeld", vindt de Nieuw-Zeelandse premier. "Als wij de schoen hadden gepast, hadden wij hem aangetrokken. Ik vraag Australië hetzelfde te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie naar Australië? Op z'n vroegst pas weer in 2022

Volgens de premier moet het welzijn van de kinderen van de 26-jarige vrouw voorop staan. "Deze kinderen zijn buiten hun schuld in een conflictgebied geboren", vertelde Ardern. "We zullen overleg plegen met de Turkse autoriteiten. Aangezien er kinderen bij betrokken zijn, zal hun welzijn topprioriteit zijn in onze reactie."

Belang van Australië

Morrison heeft in een reactie laten weten dat hij geen spijt heeft van de beslissing om de nationaliteit van de vrouw in te trekken. "Het is mijn taak om in het belang van Australië te handelen", vertelde hij. De twee spreken later vandaag over de zaak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije weigert reizigers uit Nederland: 'Dit is te rigoureus'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore