Feiten en oorzaken

Pelosi: onafhankelijk onderzoek naar bestorming Capitool, zoals bij 9/11

16 februari 2021 03:16 Aangepast: 16 februari 2021 03:32
Aanhangers van Trump bestormen het Capitool. Beeld © ANP

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de bestorming van het Capitool. Het onderzoek zal vergelijkbaar zijn met een onderzoek dat werd ingesteld na de aanslagen op 9/11.

Donald Trump mag vorige week dan zijn vrijgesproken tijdens zijn tweede impeachmentprocedure, wat betreft Nancy Pelosi is de zaak nog niet helemaal afgerond. Dat maakte de Democratische leider gisteren bekend.

Onderzoekscommissie

Pelosi wil de feiten over de bestorming, die aan vijf mensen het leven kostte, boven water krijgen. Daarnaast moet de onderzoekscommissie de oorzaken van de bestorming op 6 januari achterhalen.

Ook de paraatheid en de reactie van de politie van het Capitool en andere wetshandhavers wordt bekeken.

Het onderzoek is vergelijkbaar met de commissie die de aanslagen op 11 september 2001 onderzocht, toen Washington en New York getroffen werden door terroristische aanvallen.

'Nooit meer'

"We hebben deze commissie nodig om erachter te komen wat er precies gebeurd is", vertelde de Republikeinse Senator Lindsey Graham, die Trump steunde tijdens het impeachmentproces, aan buitenlandse media. "Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt."

De stormloop veroorzaakte een schok: het werd gezien als een aanval op de democratie en bedreigde een vreedzame machtsoverdracht. Zowel Democraten als de Republikeinen vroegen de afgelopen tijd om een commissie die onafhankelijk onderzoek doet. 

Impeachmentprocedure

Een poging van de Democraten in het Congres om voormalig president Donald Trump voor zijn rol bij de bestorming te bestraffen, liep spaak. Te weinig partijgenoten van de ex-president zagen dat zitten. Daardoor waren er in de Senaat onvoldoende stemmen voor een veroordeling.

Bekijk ook: Het scheelde écht weinig tijdens de bestorming

Bij het impeachmentproces tegen Donald Trump werden nieuwe beelden getoond van de bestorming van het Capitool, 6 januari. Duidelijk werd dat de bestormers heel dichtbij de parlementszaal kwamen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore