Mitch McConnell

Senaatsleider bekritiseerde Trump, maar stemde hem toch vrij: 'Keiharde politieke afweging'

14 februari 2021 15:10 Aangepast: 15 februari 2021 09:03
Mitch McConnell stemde vóór vrijspraak van Trump, maar haalde toch hard naar hem uit. Beeld © AP

Het was een bijzonder moment tijdens het impeachment-proces gisteravond: de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell haalde hard uit naar Donald Trump en noemde hem 'praktisch en moreel verantwoordelijk' voor de dodelijke bestorming van het Capitool. Toch stemde hij de oud-president vlak daarvoor nog vrij. Hoe zit dat?

De Amerikaanse Senaat sprak Trump gisteravond vrij van het aanzetten van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Om de oud-president te veroordelen was tweederde meerderheid van 67 voorstemmers nodig.

Alle 50 Democratische senatoren stemden voor, maar ook zeven Republikeinen. Nooit eerder viel zo'n groot aantal senatoren een partijgenoot af bij zo'n stemming. Toch was het dus niet genoeg om Trump te veroordelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump vrijgesproken van aanzetten tot opstand in tweede impeachmentproces

Een Republikein die juist niét Trump veroordeelde, was de Senaatsleider Mitch McConnell. Dat is opvallend, omdat hij achteraf erg kritisch was over de oud-president.

'Gevoed met leugens'

"De relschoppers dachten dat ze het deden op bevel van hun president", zei McConnell. "Ze waren met leugens gevoed door de machtigste man op aarde. Omdat hij boos was dat hij de verkiezing had verloren."

"Trump is praktisch en moreel verantwoordelijk voor het uitlokken van de gebeurtenissen van de dag", sprak de Senaatsleider. 

"Het is een gekke gang van zaken", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Je spreekt iemand vrij en maakt hem meteen daarna met de grond gelijk. Hij wordt vandaag voor hypocriet uitgemaakt in Amerika. Het was een keiharde politieke afweging van McConnell."

Als Trump nog president was dan...

Later in zijn speech legde McConnell zijn keuze uit: "We hebben niet de macht om Trump, die nu burger is, te veroordelen. Ik ben er van overtuigd dat impeachment een gereedschap is bedoeld om iemand af te zetten, en dat wij die bevoegdheid niet hebben omdat Trump geen president meer is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden na vrijspraak Trump: 'Democratie is fragiel'

McConnell liet weten dat hij misschien anders had gestemd als Trump nog president zou zijn geweest. "Zijn argument klinkt haast procedureel", zegt Mouthaan. "Maar de reden dat dit proces plaatsvindt pas na dat Trump geen president meer is, is dat McConnell een eerdere zitting had tegengehouden."

"Persoonlijk leek McConnell boos op Trump, maar hij wil het politiek niet aan om hem aan te vallen. Over twee jaar hoopt McConnell gewoon weer baas van de Senaat te worden."

Politieke toekomst

Want Trump is dan wel geen president meer, maar toch heeft hij nog behoorlijk veel macht. Na zijn vrijspraak eiste hij weer de overwinning op en begon hij over zijn politieke toekomst. 

"Veel Republikeinen durven niet tegen Trump in te gaan. Hij heeft nog een grote achterban. Ik keek er wel van op hoe hard McConnell tegen Trump was. Hij zei letterlijk Trump is verantwoordelijk. Maar dit is hoe politiek werkt, mensen stellen je teleur, en je gaat met ze mee omdat het je eigen partij is." 

Bekijk ook: zo ontsla je de president van Amerika

Onze correspondent Erik Mouthaan legt je uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Het proces tegen Trump was om meerdere redenen historisch. Het is de kortste presidentiële impeachmentzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Trump gaat ook de geschiedenisboeken in als de eerste president die twee keer met zo'n procedure te maken kreeg. Dat het proces in de Senaat plaatsvond na zijn vertrek uit het Witte Huis, was eveneens een unicum.

Reactie van Biden

President Joe Biden heeft inmiddels ook gereageerd op de vrijspraak van Trump. Hij zei: "Hoewel de uiteindelijke stemming niet tot een veroordeling heeft geleid, is de inhoud van de aanklacht niet in het geding. Zelfs degenen die tegen de veroordeling stemden, zoals Republikeinse fractieleider Mitch McConnell, vinden dat Trump schuldig was aan een schandelijk plichtsverzuim en praktisch en moreel verantwoordelijk was voor het uitlokken van het geweld in het Capitool."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden na vrijspraak Trump: 'Democratie is fragiel'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore