Pelosi: laffe Republikeinen

Biden na vrijspraak Trump: 'Democratie is fragiel'

14 februari 2021 07:05 Aangepast: 14 februari 2021 07:09
President Joe Biden Beeld © SIPA Press

"Dit treurige hoofdstuk uit onze geschiedenis herinnert ons eraan dat de democratie fragiel is." Met die woorden heeft president Joe Biden gereageerd op de uitkomst van het tweede impeachmentproces tegen zijn voorganger Donald Trump.

Trump had vorige maand na de bestorming van het parlement veel kritiek gekregen, ook vanuit zijn eigen partij. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst.

Trump werd niet veroordeeld, omdat daarvoor een tweederde meerderheid (67 stemmen) nodig is in de Senaat. Alle 50 Democratische senatoren stemden voor de veroordeling, maar ook 7 Republikeinen. Nooit eerder zo'n groot aantal senatoren viel een partijgenoot af bij zo'n stemming. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump vrijgesproken van aanzetten tot opstand in tweede impeachmentproces

Biden: "Hoewel de uiteindelijke stemming niet tot een veroordeling heeft geleid, is de inhoud van de aanklacht niet in het geding. Zelfs degenen die tegen de veroordeling stemden, zoals Republikeinse fractieleider Mitch McConnell, vinden dat Trump schuldig was aan een schandelijk plichtsverzuim en praktisch en moreel verantwoordelijk was voor het uitlokken van het geweld in het Capitool."

Leugens tegengaan

Volgens Biden maken de afgelopen gebeurtenissen duidelijk dat voor de democratie altijd moet worden opgekomen. "Dat we altijd waakzaam moeten zijn. Dat geweld en extremisme niet thuishoort in Amerika. En dat ieder van ons de plicht en verantwoordelijkheid heeft als Amerikanen, en in het bijzonder als leiders, om achter de waarheid te staan en leugens tegen te gaan."

In de verklaring zegt Biden ook met zijn gedachten te zijn bij de agent die tijdens de bestorming van het parlement door Trump-aanhangers om het leven is gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proces Trump: bewakingsvideo's Capitool tonen vluchtende politici

Pelosi: laffe Republikeinen

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, uitte felle kritiek op de 43 Republikeinen die tegen de veroordeling van hun partijgenoot stemden. "Wat we vandaag zagen in de Senaat was een groep laffe Republikeinen", zei Pelosi.

Ze verweet de medestanders van Trump in de Senaat dat ze weinig respect toonden voor hun eigen instelling, die op 6 januari werd bestormd door aanhangers van de toenmalige president. Pelosi bracht in herinnering dat relschoppers scandeerden dat vicepresident Mike Pence opgehangen moest worden.

"Ze wuiven het gewoon weg. En waarom? Misschien kunnen ze geen andere baan krijgen", klaagde de Democrate. Vooral de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat moest het ontgelden. Mitch McConnell heeft Trump bekritiseerd, maar stemde toch voor vrijspraak. Hij zou in een brief aan partijgenoten hebben betoogd dat de Senaat niet bevoegd is om een oud-president te vervolgen.

Trump behoort tot de kleine groep van presidenten tegen wie een afzettingsprocedure in het parlement is ingesteld. De Democraat Andrew Johnson kon bij zijn impeachmentproces in 1868 rekenen op de steun van alle senatoren van zijn partij. Dat was bij het proces van Bill Clinton in 1999 niet anders. Geen enkele Democratische senator stemde mee met de Republikeinen.

Bekijk ook: Heftig nieuw beeld bestorming Capitool

Bij het impeachmentproces tegen Donald Trump zijn nieuwe beelden getoond van de bestorming van het Capitool, 6 januari.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore