Bestorming Capitool

Trump vrijgesproken van aanzetten tot opstand in tweede impeachmentproces

13 februari 2021 22:16 Aangepast: 13 februari 2021 22:56
Trump zou hebben aangezet tot de opstand bij het Capitool. Beeld © ANP

De Amerikaanse Senaat spreekt Donald Trump vrij van het 'aanzetten tot een opstand', naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op 6 januari. In de Amerikaanse Senaat was onvoldoende steun om de oud-president te veroordelen.

Voor veroordeling was instemming van tweederde van de senatoren vereist. Uiteindelijk stemden 57 senatoren voor en 43 tegen.

Onvoldoende draagvlak

Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

Zeven Republikeinen stemden uiteindelijk tegen de oud-president. "Ik denk dat veel andere Republikeinen ook vonden dat hij de fout in is gegaan, maar ze durfden hem niet te veroordelen", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Ze zijn bang voor de Trump-aanhang en bang dat ze weggestemd worden als ze zich tegen hem keren." Voor veel Republikeinen is volgens hem een politieke afweging geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt Donald Trump afgezet? Vijf vragen over de impeachmentprocedure

'Heksenjacht'

Trump heeft inmiddels gereageerd op zijn vrijspraak. "Hij eist alweer de overwinning op", zegt Mouthaan. In een verklaring noemt Trump het proces tegen hem in de Senaat 'een andere fase in de grootste heksenjacht in de geschiedenis van ons land'.

Volgens Mouthaan wil Washington het proces achter zich laten. "Ook president Biden heeft er baat bij dat het voorbij is. Hij wil dat de Senaat zich met andere dingen gaat bezighouden, zoals met het aannemen van zijn wetten, kabinetsleden en het stimuleringsplan voor de economie."

De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

'Senaat niet bevoegd'

De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een 'kleine groep criminelen'. De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

Bekijk ook: Zo ontsla je de president van Amerika

Onze correspondent Erik Mouthaan legt je uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

Getuige oproepen

Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.

Historisch proces

Het proces tegen Trump was om meerdere redenen historisch. Het is de kortste presidentiële impeachmentzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Trump gaat ook de geschiedenisboeken in als de eerste president die twee keer met zo'n procedure te maken kreeg. Dat het proces in de Senaat plaatsvond na zijn vertrek uit het Witte Huis, was eveneens een unicum.

Bij het impeachmentproces werden deze week nieuwe beelden getoond van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Duidelijk wordt dat de bestormers heel dicht bij politici en medewerkers kwamen, zo is te zien op de volgende beelden.

Het scheelde weinig: heftig nieuw beeld bestorming Capitool

Politici en medewerkers konden nog net op tijd een veilige plek vinden in het Capitool tijdens de bestorming, zo is te zien op deze beelden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf impeachment-advocaten Trump weg, een week voor begin van de zaak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore