Ga naar de inhoud
Vaccins naar Cariben

Start vaccinatie Sint Maarten: 'Waarom zou ik het nemen?'

Sint Maartenaren wachten voor de deur van de bank. Beeld © ANP Tim van Dijk

De eerste prikken tegen corona moeten deze week worden gezet op de Caribische eilanden. En dat gebeurt met vaccins die Nederland heeft geschonken. Op het eiland Sint Maarten leeft het nog niet, zegt inwoner Tim van Dijk. "Mensen vragen zich af waarom ze het moeten nemen."

Terwijl in Nederland al weken wordt gevaccineerd, is er in het Caribisch deel van ons koninkrijk nog geen prik gezet. Deze week komt daar verandering in. Morgen vertrekt de eerste lading vaccins naar het Caribisch gebied. Het ministerie van Volksgezondheid streeft ernaar de vaccinatiecampagne daar af te ronden voordat het orkaanseizoen begint. 

Dat wordt nog een hele klus, denkt freelance cameraman Tim van Dijk. Hij woont op Sint Maarten en ziet de verdeeldheid over het coronavaccin. "De meeste mensen op Sint Maarten vragen zich af waarom ze zich moeten laten vaccineren. Het leeft hier namelijk niet." En dat komt door de lage besmettingscijfers op het eiland. "Coronamaatregelen zijn er wel, maar niet zo streng als in Nederland. Zo is de horeca open. En wordt er gewoon karaoke gezongen."

Een ander probleem op het eiland is dat je je voor een coronavaccinatie moet registreren. "Er wonen hier zo'n 40.000 geregistreerden met een Nederlands paspoort, maar ook zo'n 20.000 mensen zonder papieren. Zij zijn bang voor die registratie, omdat ze hier meestal illegaal verblijven." Daarom is het volgens Van Dijk maar de vraag of deze mensen het vaccin gaan halen.

Wel doet de overheid er in Sint Maarten alles aan om zoveel mogelijk mensen naar de priklocaties te krijgen. Zo rijden er geluidswagens rond op het eiland. "Die vertellen in vier of vijf talen waarom mensen het vaccin zouden moeten nemen."

Twijfel

Geluidswagens of niet, de twijfel blijft. Zo sprak Tim van Dijk veel mensen op Sint Maarten die vinden dat het vaccin er te snel is gekomen. Ook twijfelen religieuze mensen over het vaccin. "Er zijn grote kerkgenootschappen op het eiland. Zij ondersteunen dit vaccin uit principe niet."

Corona
Lees ook:
Corona slaat keihard toe op Curaçao en St. Maarten: 'Geen eten voor kinderen'

Toch moet het prikken deze week van start gaan. Eerder was dat nog januari. Het uitstel kwam omdat de eilanden er nog niet klaar voor waren, volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "De infrastructuur en voorzieningen zijn anders en soms beperkter dan in Nederland en deze moeten goed op orde zijn, voordat de vaccins arriveren."

Voorbereidingen

Inmiddels zijn de vrieskisten binnen op Sint Maarten. Dat is nodig, omdat het Pfizer-vaccin bij -80 graden Celsius moet worden opgeslagen. Ook zijn de eerste priklocaties bekend. Zo zijn er afspraken met buurthuizen gemaakt, volgens Van Dijk. Op Sint Maarten zullen zorgmedewerkers en ouderen boven de 60 jaar als eerste aan de beurt zijn.

Hoewel de inwoners van Sint Maarten niet bepaald staan te trappelen, kan het vaccin voor het eiland dé uitweg zijn uit de crisis. "Ze snakken naar toeristen hier. Zonder toerisme gaan we het niet redden. Het is de enige pijler voor dit eiland."

Bekijk ook: Zes vragen voor de snelste vaccinproductent Pfizer

03:47