Beademing

'Coronabesmetting Donald Trump was veel ernstiger dan voorgespiegeld'

12 februari 2021 01:10 Aangepast: 12 februari 2021 03:41
President Donald Trump Beeld © ANP

Toen voormalig president Trump besmet was met corona en het Witte Huis moest verlaten, was hij er veel slechter aan toe dan zijn woordvoerders en artsen naar buiten brachten. Volgens de New York Times scheelde het niet veel of hij had aan de beademing gemoeten.

Er zouden plekjes in zijn longen zijn geweest waar vocht en bacteriën zich ophoopten. Die gelden als een teken dat wijst op acute longontsteking door toedoen van het coronavirus. De zuurstofwaarden in Trumps bloed daalden tot onder de 90 procent. Als die iets boven de 90 procent liggen, geldt dat al als een ernstig geval van Covid-19.

Duim omhoog

Trump verliet begin oktober het Witte Huis per helikopter om behandeld te worden in een militair ziekenhuis. Hij liep zelf naar de helikopter en stak een duim omhoog naar de verzamelde pers. Hij had volgens de krant in de uren daarvoor geweigerd zich te laten opnemen in een ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen over president Trump: 'Het gaat heel goed met hem'

Het vooruitzicht om in ernstige toestand uit het Witte Huis gedragen te worden, haalde hem uiteindelijk over om zich toch te laten behandelen.

Rooskleurig beeld

Eenmaal in het ziekenhuis schetsten Trumps behandelaars een rooskleurig beeld. Trump zelf en bronnen om hem heen ontkenden dat hij ernstig ziek was.

Er werden foto's naar de pers gestuurd van een president die vanuit het ziekenhuis aan een bureau zat en gewoon aan het werk was. Ook toen melden enkele artsen al op anonieme basis aan de krant dat de president er in werkelijkheid veel slechter aan toe was.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore