Nieuwe cijfers

Nederland krabbelt langzaam omhoog op vaccinatieranglijst

12 februari 2021 00:01 Aangepast: 12 februari 2021 14:37
Lege ampullen van het Chinese Sinovac-vaccin in Indonesië Beeld © EPA

Het vaccinatieprogramma in Nederland begint langzaam op stoom te komen, al blijft het achter ten opzichte van andere landen. In de VS kun je bij de drogist terecht voor een vaccinatie en in het Verenigd Koninkrijk heeft één op de vijf inwoners al een prik gehad. Een overzicht van de laatste cijfers.

Vandaag krijgen we er in Nederland een derde vaccin bij. In Den Haag wordt de eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gezet. Daarmee moet het aantal vaccinaties snel verder omhoog. De teller staat op dit moment op iets meer dan 460.000.

Stijgende lijn

Bij andere Europese landen valt Nederland in het niet. Onderstaande grafiek laat het aantal gezette prikken zien per 100 inwoners. Het Verenigd Koninkrijk gaat aan kop: één op de vijf inwoners heeft daar al een vaccinatie gekregen.

Het vaccinatietempo gaat in Nederland wel omhoog sinds eind januari, laat de tweede grafiek zien. Dan doen we niet onder voor landen als België, Frankrijk en Duitsland. Vorige week gingen we die landen zelfs voorbij.

Verder valt op dat Denemarken het goed doet. Dat land kiest ervoor alle beschikbare vaccins meteen te gebruiken. Ze houden geen voorraad achter om mensen hun tweede prik te kunnen geven. Denemarken wil het liefst nog sneller, maar loopt net als veel andere landen tegen leveringsbeperkingen van farmaceuten aan.

Servië koploper op Europese vasteland

In Servië heeft 1 op de 12 inwoners een vaccinatie gehad. Het land behoort niet tot de Europese Unie en doet dus niet mee met het gezamenlijke inkoopprogramma. Ze prikken vooral met het Chinese vaccin van Sinopharm. Het Balkanland heeft ook goede connecties met Rusland en daarom heeft het ook het Spoetnik-vaccin in huis.

Ook Hongarije – wel EU-lid – gaat met Moskou in zee. Premier Viktor Orbán wil niet langer wachten. De eerste ouderen krijgen deze week Spoetnik toegediend, ook al is het niet goedgekeurd door het Europees medicijnagentschap EMA.

Vaccinaties wereldwijd

Wereldwijd is Israël nog altijd koploper. 40 procent van de bevolking heeft inmiddels de eerste vaccinatie gehad. Het land wist snel een grote hoeveelheid vaccins te bemachtigen door een flinke prijs te betalen aan Pfizer. Ook maakten ze de afspraak om de vaccinatiedata te delen met de farmaceut.

Prik bij een apotheek

In de VS beginnen ze vandaag met de distributie van coronavaccins aan apotheken, eerst in elf staten. Dat is een bewuste keuze. Apotheken hebben ervaring in de distributie en toediening van vaccins. Zo kun je er al terecht voor een griepprik.

Bij de Amerikaanse apotheek kun je terecht voor een griep- en coronaprik. Bij de Amerikaanse apotheek kun je terecht voor een griep- en coronaprik.

Het is de bedoeling om zo de vaccinatiecampagne in het land te versnellen. Eén op de tien Amerikanen heeft nu een vaccin toegediend gekregen. Het land, met 328 miljoen inwoners, zet op dit moment zo'n 1,5 miljoen prikken per dag.

Chili

Het Zuid-Amerikaanse Chili heeft net zoveel inwoners als Nederland, maar heeft ongeveer twee keer zoveel coronaprikken toegediend.

Het moest opboksen tegen grootmachten als de VS, het Verenigd Koninkrijk en de EU. Het land koos er daarom al vroeg voor om meerdere vaccins in te kopen. Verder had het nog iets te bieden tijdens de onderhandelingen: het gaf toestemming aan farmaceuten om de werking van het vaccin te testen op een klein deel van de Chilenen.

Zo kan het ook: vaccineren tegen corona in de super

De Britten hebben het tempo bij het vaccineren er een stuk beter in zitten dan wij hier in Nederland.

Dip door kou

De GGD meldt dat het woensdag 29.228 prikken heeft gezet en voor donderdag staan er 28.000 afspraken gepland. Het winterse weer heeft wel voor een dip gezorgd. Zondag zijn 20.000 prikafspraken afgezegd, omdat de vaccinatielocaties dicht waren. Vanwege de sneeuw en kou hebben 6.000 mensen die maandag zouden komen hun afspraak verplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore