Impeachment

Proces Trump: bewakingsvideo's Capitool tonen vluchtende politici

11 februari 2021 01:38 Aangepast: 11 februari 2021 01:50
Mike Pence en zijn familie zoeken dekking. Beeld © ANP

Op de tweede dag van het proces tegen voormalig president Trump werden nieuwe beelden getoond van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Onder meer is te zien hoe Congresleden en vicepresident Mike Pence moeten vluchten. Ook werd er een geluidsopname afgespeeld waarop te horen is hoe agenten in paniek om versterking roepen.

Het team van aanklagers draagt tijdens het proces in de Amerikaanse Senaat bewijzen aan waaruit moet blijken dat Trump tot de opstand heeft aangezet en geen "onschuldige omstander" was. Trump had in een toespraak opgeroepen tot protest tegen de "gestolen verkiezingen". 

Beveiligingscamera's 

De beelden werden gemaakt door beveiligingscamera's binnen in het gebouw. Congreslid Stacey Plaskett presenteerde de video's, waarop onder meer te zien is hoe een eerste groep Trump-aanhangers het parlementsgebouw binnendringt. Een enkele agent probeert ze nog met pepperspray tegen te houden, maar dat lukt hem niet. 

Bekijk hier de beelden: 

Andere beelden vertonen hoe politici in alle haast in veiligheid moeten worden gebracht. Zo is te zien hoe een politieagent de Republikein Mitt Romney treft in een van de gangen en hem ogenschijnlijk oproept om direct om te draaien. Ook Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, moet het op een lopen zetten.

"Emotioneel en zeer verontrustend", reageerde Romney na het zien van de beelden. Hij zei geen idee te hebben gehad dat de menigte hem op de hielen zat.

Vluchtende Mike Pence

Ook is te zien hoe de toenmalige vicepresident Mike Pence en zijn familie door een agent worden weggeleid, op het moment dat enkele relschoppers zich al in het gebouw begeven. Pence werd het doelwit van de Trump-aanhangers omdat hij niet mee wilde gaan in de ongefundeerde en herhaaldelijke beweringen van Trump over verkiezingsfraude.

Uitgerekend op het moment dat Pence moest vluchten, zo is aan het tijdstip van de beelden te zien, tweette Trump dat zijn vicepresident "niet het lef heeft gehad om te doen wat had moeten gebeuren om het land te beschermen".

Bekijk hier hoe Pence in veiligheid wordt gebracht:  

Tijdens haar betoog liet aanklager Plaskett ook een geluidsfragment horen waarin agenten die belaagd worden door Trump-aanhangers in paniek om versterking roepen. De opname was nog nooit eerder publiekelijk te horen. 

'Meerdere verwondingen'

In het fragment is te horen hoe agenten communiceren met collega's van het politiebureau. "Ze gooien metalen palen naar ons", roept een van de agenten, terwijl een ander meldt dat er "meerdere verwondingen" zijn. Ook schreeuwt een agent met hoorbare paniek in zijn stem om versterking.

Luister hier naar het fragment:

Op de tweede dag van het impeachmentproces tegen Trump werd de oud-president eerder door Jamie Raskin, het hoofd van het aanklagersteam, de "chef ophitser" genoemd van de relschoppers die het Amerikaanse parlement bestormden. Bij die gebeurtenis kwamen vijf mensen om het leven.  

Aangezet tot opstand

"Hij moet veroordeeld worden", zei Raskin tegen de senatoren. De meute werd volgens hem tot de opstand aangezet door Trump. "Ze deden het voor hem en zagen het als hun patriottische plicht", aldus mede-aanklager Joe Neguse. 

Het argument van vrijheid van meningsuiting dat Trumps advocaten hebben aangedragen is volgens Raskin ongeldig. "Hij heeft geen geloofwaardige grondwettelijke verdediging", concludeerde hij. Na de Democratische aanklagers komen de advocaten van Trump aan het woord.

Historisch proces begint: zette Trump aan tot bestorming Capitool?

In de geschiedenis van de Verenigde Staten is het nog nooit eerder vertoond: een president die twee keer een impeachmentprocedure aan zijn broek krijgt. Trump dus wel. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore