Ga naar de inhoud
Europese coronabestrijding

Brussel trekt boetekleed aan: 'Goedkeuring vaccins verliep te traag'

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © ANP

De Europese Commissie heeft onderschat wat er komt kijken bij de massale productie van coronavaccins. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen toegegeven in het Europees Parlement, waar ze zich kwam verantwoorden over het Europese vaccinatiebeleid.

Von der Leyen verdedigt dat beleid tegen de storm van kritiek van de laatste weken, maar erkent dat niet alles is goed gegaan.

Te laat en te optimistisch

We waren te laat met het goedkeuren van coronavaccins, zegt ze. Ook 'waren we te optimistisch over de massale vervaardiging, en misschien rekenden we er te veel op dat wat we hadden besteld ook op tijd zou worden geleverd'. En 'we zijn nog niet waar we willen zijn'.

Woede
Lees ook:
Woede in Brussel over vertraagde vaccins: 'AstraZeneca moet oplossing vinden'

De EU heeft inmiddels drie vaccins goedgekeurd en het inenten is op gang gekomen. Maar andere landen gaven veel eerder groen licht en zijn al veel verder op streek.

Geen aanvoerproblemen bij Britten

Bovendien kunnen de vaccinmakers de vraag niet bijbenen en hebben de leveringen aan de EU van alle drie de fabrikanten tot dusver vertraging opgelopen. Terwijl de aanvoer in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk niet haperde.

Von der Leyen verdedigt zich

Maar als de EU ieder land op eigen houtje vaccins had laten kopen, waren kleine landen weggedrukt en had dat 'het einde van onze gemeenschap' kunnen betekenen, stelt Von der Leyen.

En de goedkeuring van vaccins vroeg nu eenmaal ook tijd omdat de EU geen bochten wil afsnijden, houdt ze vol. Zo hoopt Brussel te waarborgen dat de middelen veilig zijn en prikvrees weg te nemen.

Op een ander veelgehoord verwijt, dat de commissie hard (en dus erg lang) onderhandelde met fabrikanten omdat ze de aansprakelijkheid zo min mogelijk van hen wilde overnemen, ging ze niet in.

Wie
Lees ook:
Wie krijgt het AstraZeneca-vaccin? Overal in Europa doen ze iets anders

500.000 coronadoden in EU

De fouten hebben vooralsnog geen gevolgen voor Von der Leyens positie. De drie grootste partijen in het Europees Parlement blijven achter haar gemeenschappelijke EU-beleid staan.

Von der Leyen blijft bij haar belofte om voor het eind van de zomer 70% van de EU-inwoners te vaccineren. Precies vandaag gaat het aantal geregistreerde coronadoden in de EU de 500.000 voorbij.

Brits eiland is coronavrij: knuffelen en bier drinken kan weer gewoon

01:58
Geen anderhalve meter of mondkapjes meer op het Island of Man.