Ontstaan coronavirus

WHO-experts na onderzoek: 'Extreem onwaarschijnlijk dat virus uit lab komt'

09 februari 2021 14:37 Aangepast: 27 mei 2021 12:39
De WHO-onderzoekers (rechts de Nederlandse Marion Koopmans) bij aankomst van de presentatie. Beeld © AP

Het is 'extreem onwaarschijnlijk' dat het coronavirus uit een Chinees lab komt. Dat concluderen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Ruim anderhalve week deed het team in Wuhan onderzoek naar het virus.

Met veldonderzoek in Wuhan en gesprekken met lokale mensen hoopten de experts, onder wie de Nederlandse Marion Koopmans, te weten te komen hoe het virus is ontstaan en zich verspreidde. Daarvoor bezochten ze onder andere een versmarkt en een virologisch laboratorium.

Dat lab werd door sommigen aangeduid als de plek waar het virus, al dan niet per ongeluk, uit ontsnapt zou zijn. Een theorie die de onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie als 'zeer onwaarschijnlijk' bestempelen.

Vleermuizen

Een logischere verklaring is volgens het team dat het virus van vleermuizen naar mensen is overgegaan. Dat kan op een directe manier zijn gebeurd. Maar het virus kan ook nog via een ander dier, een soort gastheer, naar de mens zijn overgeslagen. En er is nog een vierde mogelijkheid.

Daarbij speelde bevroren voedsel mogelijk een rol. Virusdeeltjes zouden volgens die theorie met voedselproducten mee getransporteerd zijn naar Wuhan.

Briefing

De WHO presenteerde deze mogelijkheden samen met een Chinese delegatie in onderstaande briefing.

Tijdens de presentatie werd ook uitgebreid over de Huanan versmarkt gesproken. Bij de grote uitbraak van het coronavirus in Wuhan, eind december 2019, werden veel gevallen gelinkt aan die markt. Zo werden er veel vraagtekens gezet bij de hygiëne.

Volgens de onderzoekers was het inderdaad een plek waar het virus zich erg gemakkelijk kon verspreiden. Maar de markt zou niet de locatie zijn waar het virus en daarmee de pandemie echt uitbrak.

Eerdere besmetting

Zo ontdekten de onderzoekers een persoon die al op 8 december besmet was. Pas vier dagen later was er een eerste besmetting op de Huanan versmarkt. Daarna verspreidde het virus zich in rap tempo onder medewerkers en bezoekers van de markt.

De WHO-onderzoekers tijdens hun bezoek aan de Huanan versmarkt in Wuhan. De WHO-onderzoekers tijdens hun bezoek aan de Huanan versmarkt in Wuhan.

Dat zou betekenen dat het virus al op andere plekken rondging maar nog niet werd opgemerkt. Volgens de onderzoekers is het daarom aannemelijk dat er eind november al mensen rondliepen die besmet waren.

De onderzoeksresultaten zijn volgens het team van de WHO vooral het startpunt voor vervolgonderzoek. Volgens de onderzoekers kan het nog jaren duren voordat de exacte herkomst van het virus duidelijk wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Nieuw-Zeeland tot Brazilië: zo goed (of slecht) bestrijden landen het coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore