Ga naar de inhoud
1 miljoen doses ingekocht

Zuid-Afrika stelt vaccinatieprogramma uit, AstraZeneca-vaccin niet effectief genoeg

Het AstraZeneca-vaccin. Beeld © AP

Zuid-Afrika heeft besloten het vaccinatieprogramma met AstraZeneca-vaccins op te schorten. Reden zijn de tegenvallende testresultaten van dat vaccin. Onderzoekers concluderen dat het middel niet goed genoeg werkt tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Ruim 2000 proefpersonen deden mee aan dat onderzoek. Vrijwilligers die het AstraZeneca-vaccin ontvingen bleken uiteindelijk alsnog milde klachten te krijgen. Oorzaak is volgens de onderzoekers de gemuteerde versie van het coronavirus.

Die Zuid-Afrikaanse variant, officieel B.1.351 genoemd, verweert zich volgens het onderzoek beter tegen het vaccin van AstraZeneca. Of het vaccin wel effectief is tegen ernstigere klachten van de coronavariant is nog onduidelijk. Dat komt omdat de proefpersonen met name gezonde volwassenen waren.

Geen eerste prik

Het is een flinke tegenvaller voor Zuid-Afrika. Want juist deze maand zouden zorgmedewerkers hun eerste prik ontvangen. De blijdschap was daarom groot toen vorige week de eerste lading van één miljoen Astrazeneca-vaccins arriveerde. De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa stond het vliegtuig persoonlijk op te wachten.

Maar nu trekken de Zuid-Afrikaanse autoriteiten juist aan de noodrem. De inentingen die al voor over een week gepland stonden, worden uitgesteld. Pas als uit vervolgonderzoek blijkt dat het vaccin wel tegen zwaardere klachten helpt, overweegt Zuid-Afrika alsnog te starten met vaccineren.

En die vaccinaties kunnen eigenlijk niet wachten. In Zuid-Afrika overleden al bijna 50.000 inwoners aan corona. En dan moet het winterseizoen nog beginnen. De vrees is groot voor een derde en erg heftige coronagolf. Dat ziet ook de Nederlandse arts Hugo Tempelman die RTL Nieuws voor onderstaande video sprak:

'Help arme landen vaccineren, anders zitten ook wij met langere pandemie'

03:27
De rijke landen zijn al begonnen met vaccineren tegen corona maar landen met minder geld hebben amper zicht op een vaccin. De Nederlandse arts Hugo Tempelman werkt in Zuid-Afrika en slaat alarm. Volgens hem snijdt het mes namelijk aan twee kanten: als we

Vaccins aanpassen

Het is nu wachten op het grotere vervolgonderzoek naar de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin. Die ontwikkelingen worden ook in de rest van de wereld met veel interesse gevolgd. De coronamutatie ontstond weliswaar in Zuid-Afrika, maar is ondertussen al in minstens 32 landen opgedoken. Ook in ons land zijn meerdere gevallen getraceerd.

De zorgen zijn groot omdat die coronavariant ook nog eens besmettelijker lijkt te zijn. AstraZeneca werkt daarom met Oxford aan een nieuwe versie van het vaccin die effectiever is tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat vaccin zou volgens de maker rond de herfst klaar moeten zijn.

Dit
Lees ook:
Dit weten we van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus