Angst voor besmettingshaard

Super Bowl: 22.000 toeschouwers in één stadion, tijdens corona

07 februari 2021 19:59 Aangepast: 14 februari 2021 11:08
Vorig jaar zat het stadion tijdens Super Bowl nog helemaal vol. Beeld © AP

Het is hét evenement waar iedere Amerikaanse sportfanaat op zit te wachten: Super Bowl. In de Verenigde Staten wordt het zelfs beschouwd als nationale feestdag. En dat moet natuurlijk op z’n Amerikaans gevierd worden, zelfs midden in de coronapandemie.

Het sportevenement begint vanavond om 00.30 uur Nederlandse tijd. De finale van het American Football-seizoen zal worden gespeeld in een stadion in Florida met 'maar' 22.000 toeschouwers.

Dat klinkt veel, maar het is alsnog maar een derde van wat er normaal in het stadion plaatsneemt.

Opgetrokken wenkbrauwen

Ook 7500 ingeënte zorgmedewerkers mogen plaatsnemen op een stoel. "Het is een gebaar naar de 'zorghelden' dat zij een felbegeerd kaartje gratis krijgen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Volgens Mouthaan zegt de organisatie dat er afstand bewaard zal worden en dat er maskers worden gedragen. "Maar in grote delen van het land wordt er met opgetrokken wenkbrauwen gekeken naar de beslissing om 22.000 mensen in een stadion te zetten", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Want in de meeste staten zijn evenementen met meer dan 50 mensen verboden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen special guests bij Super Bowl-optreden The Weeknd

Het sportfestijn wordt ieder jaar door meer dan honderd miljoen kijkers bekeken. Samen met de finale van de UEFA Champions League behoort het tot de best bekeken sportevenementen ter wereld. Vooral erg bekend: de halftimeshow, de pauze van de Super Bowl. Daarin treedt een bekende artiest op. Dit jaar zal The Weeknd optreden.

Bedrijven betalen zich suf om een reclameblok te bemachtigen tijdens het tv-programma. De kosten lopen op tot wel 5 miljoen dollar voor 30 seconden. 

Vrees voor coronaverspreiding

Kijken naar het tv-programma gebeurde de afgelopen jaren vooral in groepen of overvolle bars. De grote vrees is dat dat dit jaar weer gebeurt, terwijl de Verenigde Staten nog midden in de coronapandemie zitten.

"Florida, waar de wedstrijd gehouden wordt, heeft amper beperkingen opgelegd ook al zijn er ook daar veel gevallen van corona. In die staat zijn de bars en restaurants ook gewoon open", zegt Mouthaan. 

Het is druk in de straten van Tampa in Florida. Het is druk in de straten van Tampa in Florida.

Anthony Fauci, de medische hoofdadviseur van president Joe Biden, maakt zich zorgen. "Geniet van de Super Bowl, maar doe het niet met een grote groep mensen in je huis en op een plek waar je geen goede ventilatie hebt. Het is de perfect plek voor een 'super-spreader event'."

Ook te volgen in Nederland

Dan nog over de sportwedstrijd zelf: ook dat is dit jaar anders dan anders. De wedstrijd tussen de Kansas City Chiefs en de Tampa Bay Buccaneers wordt gehouden in het Raymond James Stadium in Talpa, het thuisstadium van Tampa Bay Buccaneers. Nog niet eerder kwam het voor dat een team de Super Bowl in eigen stadion speelde.

De wedstrijd zal ergens midden in de nacht worden gespeeld. Nog een primeur: Sarah Thomas wordt de allereerste vrouwelijke scheidsrechter sinds de geschiedenis van het evenement. 

De Super Bowl en de halftimeshow zijn ook in Nederland te volgen via zender ESPN.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amanda Gorman eerste dichter ooit bij Super Bowl

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore