Stuwdam beschadigd

Gletsjer breekt af in India: vrees voor tien doden, 125 vermisten

07 februari 2021 12:24 Aangepast: 07 februari 2021 14:39
De gletsjer ligt in de Indiase Himalaya. Beeld © ANP / Twitter.com/Parveen Kaswan, IFS

In de Indiase Himalaya zijn waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen nadat een stuk van een gletsjer was afgebroken. Dit zorgde voor grote overstromingen bergafwaarts.

De premier van de getroffen deelstaat Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, is bang dat er minstens 125 mensen vermist zijn. Volgens plaatselijke media zijn er al zeker negen lichamen geborgen, maar gevreesd wordt dat veel meer mensen de ramp niet hebben overleefd.

Legereenheden en reddingsteams zijn met helikopters op zoek naar overlevenden.

In een dorp in de buurt zijn veel huizen beschadigd en zeker drie bruggen zijn door de woeste stroom weggeslagen. In onderstaande tweet is te zien hoe snel de vloedgolf door het dal raasde.

Stuwdam beschadigd

De Nanda Devi-gletsjer ligt ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad New Delhi. Het waterpeil in de rivieren die voortkomen uit de gletsjer, de Dhauliganga en de Alaknanda, steeg razendsnel.

De mensen die in het dal wonen, zijn opgeroepen onmiddellijk te vertrekken. Volgens ooggetuigen zijn een stuwdam in aanbouw en een energiecentrale door het wassende water vrijwel weggevaagd. Daar worden veel werknemers vermist. Zestien konden er uit een benarde positie in een tunnel worden gered.

De vloedgolf die het afgebroken stuk gletsjer veroorzaakte, is verder stroomafwaarts inmiddels niet meer gevaarlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore