Ga naar de inhoud
Daar is het pas koud

Natalia uit Siberië: 'Nederlandse horrorwinter is niets vergeleken met de Siberische kou'

Natalia (31) is opgegroeid in de kou in het oosten van Siberië. Beeld © Privéfoto's van Natalia

Nederland is al dagen in rep en roer. Er staat ons een paar dagen guur winterweer te wachten met een dik pak sneeuw en 'gevaarlijk lage temperaturen'. Natalia Papaeva is opgegroeid in Siberië, en zij begrijpt niet waar we ons druk om maken. Ze heeft wel een paar tips voor de klappertandende Nederlanders om de Siberische kou te trotseren.

De 31-jarige Natalia weet namelijk niet beter. Ze is opgegroeid in het dorpje Orlik, in Oost-Siberië. "Soms begrijp ik niet waarom de sneeuw in Nederland zo'n probleem is. Op zoveel plekken, zoals in Siberië, ligt er maandenlang sneeuw en hier is het gelijk code rood."

We krijgen in Nederland de komende dagen te maken met een pak sneeuw van lokaal wel 30 centimeter. Ook wordt het ijskoud. De gevoelstemperatuur kan zondag dalen tot -20 graden. "Waar ik vandaan kom, noemen we die temperaturen lenteachtig", zegt Natalia. 

Landklimaat

Deze extreme weersomstandigheden komen door het landklimaat in Rusland. Dat betekent dat er weinig invloeden van zeeën of oceanen zijn. Daardoor zijn de temperaturen in de winter extreem laag, maar in de zomer extreem hoog.

Natalia woont al 8 jaar in Nederland en merkt het verschil tussen het Russische landklimaat en het Nederlandse zeeklimaat. De wind zorgt er in ons land namelijk voor dat de gevoelstemperatuur al snel kouder voelt dan de werkelijke temperatuur.

Hoe gaan de Russen met de kou om?

In Siberië wordt het 's winters met gemak 30 of zelfs 40 graden onder nul. Maar waar je in Nederland zelf de temperatuur in huis bepaalt, doet in Rusland de overheid dat. En die stoken er flink op los: in Russische huizen is meestal zo'n 25 graden. "Daarom zitten de Russen vaak met een T-shirt aan in huis. Hoe koud het buiten ook is."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar 18.000 jaar oude puppy: is het een hond of een wolf?

Niet zo gek dat de Russen graag binnenblijven als het echt koud is. Daar wordt ook het dagelijks leven op aangepast. "Wanneer het extreem koud is, worden scholen en bedrijven gesloten. Zo kan iedereen lekker binnen blijven", zegt Natalia.

Tips van Natalia

Als je toch de straat op gaat, moet je goed en slim gekleed zijn, zegt Natalia. "Het is belangrijk om je voeten en je hoofd warm te houden."

En zij kan het weten. Natalia gaat ieder jaar wel een of meerdere keren terug naar haar geboortedorp en bereidt zich daar dan goed op voor. Ze heeft een paar tips, doe er de komende dagen je voordeel mee.

  • In Siberië loopt iedereen rond met wanten. "Het voordeel daarvan is dat je vingers samen zitten. Als je vingers apart zitten, zoals in een handschoen, dan raken ze sneller koud."
  • "Het is belangrijk dat je je neus en mond ook beschermt tegen de kou", aldus Natalia. Daarvoor wordt meestal een sjaal gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je verschillende lagen kleding niet te strak zitten, want dan verlies je warmte. "Het is ook goed voor je bloedsomloop om ruimte te houden voor lucht tussen je kleding."
  • Tenslotte is het van belang om ervoor te zorgen dat je van top tot teen bedekt bent.

Natalia staat soms te kijken van hoe de Nederlanders over straat gaan in de winter, met blote enkels of hun jas open. "Dan hoor ik mensen met blote enkels klagen over de kou. Dat vind ik dan ook niet gek. In Siberië zie je echt niemand zo rondlopen, hoor!"

Bekijk ook: Zo bereid je een auto voor op de kou

01:42
Het wordt verschrikkelijk koud en er zijn wat dingen waar automobilisten dan rekening mee moeten houden.