QAnon

Amerikaans parlementslid gestraft om verspreiden complottheorieën

05 februari 2021 09:18 Aangepast: 05 februari 2021 09:47
Marjorie Taylor Greene werd in november verkozen. Beeld © ANP

Een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigen, Marjorie Taylor Greene, is uit twee parlementaire commissies gezet vanwege uitspraken die ze heeft gedaan voor ze afgelopen november werd verkozen. Zo verspreidde Greene de QAnon-complottheorie en riep ze op tot geweld tegen Democratische politici.

Greene reageerde op Facebook op een post waarin werd opgeroepen om oud-president Obama op te hangen. Ook beweerde ze dat schietpartijen op twee scholen in scene zouden zijn gezet, net als de aanslag op het Pentagon tijdens 9/11. 

QAnon

Bovendien was Greene aanhanger van de QAnon-complottheorie, die stelt dat een onzichtbare groep met satanistische ideeën de touwtjes in handen heeft. Binnen die elite zouden kindermisbruikers en kannibalen aan de macht zijn.

In deze video uit oktober zie je hoe QAnon is ontstaan en steeds machtiger wordt:

Marjorie Taylor Greene werd in november gekozen als afgevaardigde in de staat Georgia. De Republikeinse partij wees haar aan als lid van twee parlementaire commissies, voor onderwijs en voor de regeringsbegroting. 

Spijt van uitspraken

Het is ongebruikelijk dat partijen zich bemoeien met elkaars commissiebenoemingen. Toch dienden de Democraten een verzoek in om Greene uit de commissies te zetten. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, waardoor het verzoek met 230 stemmen werd aangenomen. Ook 11 Republikeinen stemden in. 

Voorafgaand aan de stemming zei Greene spijt te hebben van haar eerdere uitspraken. Ze zegt niet meer te geloven in QAnon en in de complottheorieën over schietpartijen en 9/11.

'Kankergezwel'

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zegt dat zijn partij wraak zal nemen zodra de Democraten geen meerderheid meer hebben. Eerder sprak een andere hoge Republikein, Mitch McConnell, zich juist uit tegen Greene. Hij noemde haar een 'kankergezwel' binnen de partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leider Republikeinen noemt QAnon-congreslid 'kankergezwel' voor de partij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore