Verzoek aanklagers

Trump weigert onder ede te getuigen over opstand Capitool

05 februari 2021 01:22
Trump zou hebben aangezet tot de opstand bij het Capitool. Beeld © ANP

Donald Trump weigert onder ede te getuigen in het proces waarin de Amerikaanse Senaat oordeelt over de vraag of de voormalige president schuldig is aan het aanzetten tot een opstand. Zijn advocaten schrijven dat in reactie op een officieel verzoek van de Democratische aanklagers in het Huis van Afgevaardigden.

De zogenoemde impeachmentmanagers van het Huis gaven Trump in een brief de mogelijkheid de getuigenis maandag al af te leggen, een dag voor het begin van het proces. De getuigenis inclusief kruisverhoor zou uiterlijk volgende week donderdag moeten plaatsvinden, schreef Jamie Raskin, die als hoofd van het aanklagersteam fungeert.

'Pr-stunt'

Als Trump weigert, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de beoordeling van zijn daden, of het gebrek daaraan, rond de bestorming van het parlement in Washington op 6 januari, aldus Raskin.

De raadslieden van Trump spreken van een "pr-stunt". Zij vinden dat de oproep om te komen getuigen aantoont dat er geen bewijzen zijn tegen Trump, die nu "een burger" is. Het gebruik van de grondwet voor het impeachmentproces "is veel te belangrijk om spelletjes proberen te spelen", aldus de advocaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf impeachment-advocaten Trump weg, een week voor begin van de zaak

De Democraten in het parlement stellen dat Trump in een toespraak zijn aanhangers heeft opgehitst om in opstand te komen. Raskin schrijft dat er overweldigend bewijs is dat Trump ongrondwettelijk heeft gehandeld. De oud-president had dat in een eerder verweer weersproken, maar volgens Raskin heeft hij daarbij allerlei feitelijke beweringen terzijde geschoven.

Steun Republikeinen

Senatoren van zowel Democratische als Republikeinse huize willen het impeachmentproces kort houden. De kans dat Trump schuldig wordt bevonden wordt klein geacht, omdat daarvoor naar verwachting onvoldoende steun is onder Republikeinse senatoren.

Dit ging er mis tijdens de bestorming van het Capitool

Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore