2000 jaar oud

Vondst in Egypte: mummies met gouden tong om zich het hiernamaals in te praten

03 februari 2021 14:05
Mummie met een gouden tong Beeld © Egyptisch ministerie van Toerisme en Oudheden

In het noorden van Egypte hebben archeologen mummies opgegraven waarbij in de mond een gouden tong werd gevonden. De mummies zijn zo'n 2000 jaar oud.

In de Taposiris Magna-tempel in de buurt van Alexandrië werden 16 slecht bewaard gebleven mummies in rotsgraven aangetroffen. Bij enkele mummies lagen gouden amuletten in de vorm van een tong.

God van de onderwereld

Vermoedelijk werden die tijdens een speciaal ritueel aan het lichaam toegevoegd zodat de doden hun plek in het hiernamaals konden bepleiten bij Osiris, de Egyptische god van de onderwereld.

Van diezelfde Osiris werden in de graven ook afbeeldingen op enkele papyrusrollen gevonden. Een andere belangrijke vondst in de ogen van het Egyptisch-Dominicaanse archeologenteam is een mummie met op het voorhoofd het teken van een cobra en een kroon die is versierd met hoorns. 

Een dodenmasker van een Egyptische vrouw Een dodenmasker van een Egyptische vrouw

Vakmanschap

De afgelopen tijd zijn op de archeologische vindplaats belangrijke ontdekkingen gedaan, waaronder een dodenmasker van een vrouw en acht marmeren maskers die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd.

De vondsten laten zien hoe groot de kundigheid en het vakmanschap van de makers waren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore