Grootste sinds jaren

Australische stad Perth tijdens lockdown opgeschrikt door bosbranden

03 februari 2021 05:22 Aangepast: 03 februari 2021 07:02
De brandweer heeft niet kunnen voorkomen dat al zeventig huizen in vlammen opgingen. Beeld © ANP

De Australische stad Perth is opgeschrikt door felle bosbranden, die al ruim zeventig huizen verwoest hebben. Honderden Australiërs zijn geëvacueerd en zeker zes brandweerlieden zijn gewond geraakt. De bosbranden komen op een wel héél slecht moment: Perth is vanwege één coronabesmetting vijf dagen in lockdown gegaan.

De branden woeden op zo'n dertig kilometer ten oosten van Perth. Het zijn de grootste branden die de stad in jaren heeft gezien, schrijft de BBC. De stad was gisteren en vandaag gehuld in een dikke laag rook.

9000 hectare

Er is al zeker 9000 hectare afgebrand en de brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. Ook morgen vrezen de autoriteiten dat het vuur zich verder zal verspreiden. Inwoners van de regio worden geëvacueerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén besmetting, 2 miljoen mensen in lockdown in Australië

Perth is deze week in lockdown gegaan, nadat er één nieuwe coronabesmetting in de gemeenschap werd geconstateerd. De lockdown duurt nog tot vrijdag. Er ontstond onder de twee miljoen inwoners van de stad vervolgens onduidelijkheid, omdat een aantal wijken van de autoriteiten van de brandweer moesten evacueren tíjdens de lockdown.

'Evacueer, óók als je in quarantaine zit'

"Als je leven in direct gevaar is, evacueer dan", riep brandweercommandant Darren Klemm inwoners op. "Als je in quarantaine zit en je wordt gevraagd om te evacueren, volg het advies dan op en vertrek", benadrukte hij.

In de evacuatiecentra worden mensen vervolgens verzocht om mondkapjes te dragen en afstand te houden. De dreiging van het virus is volgens de autoriteiten echter lager dan de dreiging van het vuur, omdat er slechts één coronageval in de gemeenschap is gemeld.

Perth was gisteren gehuld in een dikke laag rook. Perth was gisteren gehuld in een dikke laag rook.

Door de branden verslechterde de luchtkwaliteit in Perth de afgelopen dagen. Autoriteiten roepen mensen op voorzichtig te zijn en zo weinig mogelijk rook in te ademen.

Harde wind

Omdat er morgen opnieuw harde wind wordt verwacht, vreest de brandweer het vuur nog niet onder controle te krijgen. Het is momenteel zomer in Perth en de temperatuur loopt er regelmatig op tot 30 graden.

Bekijk ook: 60.000 koala's getroffen door hevige bosbranden Australië

Er zijn grote zorgen over de koala's in Australië. Door de verwoestende bosbranden zijn er vorig jaar zeker 60.000 verjaagd, gewond geraakt of gedood. Als het zo doorgaat vrezen onderzoekers dat de koala in 30 jaar is uitgestorven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore