Ga naar de inhoud
Test met prototype

Opnieuw ontploft een SpaceX-raket: 'Nog even aan landing werken'

Bij de landing van het prototype ging het opnieuw mis. Beeld © ANP

Opnieuw is er een SpaceX-raket ontploft tijdens een test met een prototype. De raket, die bedoeld is voor missies naar Mars, explodeerde bij de landing. "We hadden een geweldige vlucht", vertelde een commentator bij livebeelden. "We moeten alleen nog even aan die landing werken."

De raket ontplofte in Boca Chica in de Amerikaanse staat Texas, enkele minuten na de lancering.

Landing SpaceX-raket mislukt weer

00:43

Het is niet voor het eerst dat het misgaat. Vorig jaar eindigde een Starship-raket ook al in een vuurbal bij een mislukte landing. Ook toen ging het om een testlancering.

Raket
Lees ook:
Raket SpaceX ontploft, maar Elon Musk blij: 'Mars, we komen eraan!'

De raketlancering van gisteren was goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Die had onlangs een onderzoek ingesteld naar de vorige lancering, omdat SpaceX zich niet zou hebben gehouden aan de voorwaarden

Mars en de maan

De raket, zo hoog als een flat van zestien verdiepingen, is ontwikkeld om mensen en vracht te vervoeren naar Mars en de maan.

De lancering verliep gisteren zonder problemen en de raket bereikte een hoogte van 10 kilometer. Het ging mis toen de raket bij terugkomst op de lanceerbasis niet omdraaide en ter aarde stortte. De raket ontplofte vervolgens: 

SpaceX is een project van miljardair Elon Musk, die ook de baas is van Tesla. Musk heeft nog niet gereageerd op de mislukte landing. Toen de vorige lancering mislukte, liet Musk zich niet uit het veld slaan en schreef hij op Twitter: 'Mars, we komen eraan'. 

SpaceX
Lees ook:
SpaceX gaat toeristen naar de ruimte brengen