Oproerpolitie

Bijna duizend arrestaties na vonnis tegen oppositieleider Navalny

02 februari 2021 23:48 Aangepast: 03 februari 2021 03:25
Een van de demonstranten wordt afgevoerd. Beeld © via ANP

Bij betogingen in Moskou tegen de celstraf voor de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn honderden mensen gearresteerd. De demonstranten waren de straat opgegaan uit woede over de veroordeling van de Kremlincriticus, die geldt als een van de grootste politieke vijanden van president Poetin.

Volgens mensenrechtenactivisten gaat het om ruim negenhonderd arrestaties, waarvan een deel al eerder op de dag was.

Politiek proces

Video's op sociale media tonen hoe aanhangers van Navalny door ordetroepen worden afgevoerd. De betogers beschouwen de vervolging als een politiek proces. Er verschijnen op sociale media ook beelden van journalisten die van agenten rake klappen krijgen.  

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Correspondent Eva Hartog vertelt over de gespannen sfeer in de rechtbank.

Het team van Navalny had opgeroepen tot protesten. Kort voordat de rechtbank het vonnis uitsprak, werd het bekende Rode Plein in het centrum van Moskou afgegrendeld.

Arrestaties

Ook in de stad Sint-Petersburg was de toegang tot een deel van het centrum versperd door de autoriteiten. Volgens de eerste berichten van mensenrechtenactivisten zouden hier zo'n dertig personen zijn gearresteerd.

Zondag waren overal in Rusland al steunbetuigingen voor Navalny, waarbij ook massaal deelnemers werden aangehouden.

Navalny, die ook corruptie wil bestrijden, moet 32 maanden naar een strafkolonie omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de afspraken van een eerdere voorwaardelijke veroordeling.

Bekijk ook: dit is Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist Aleksej Navalny

Hij wordt vervolgd en vergiftigd en krijgt tienduizenden mensen op de been: Aleksej Navalny, de oppositieleider van Rusland. Hier vertellen we waarom Poetin bang voor hem is, waar Navalny's zwakke plek zit en waarom hij zijn leven op het spel zet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore