Rondjes door de tuin

Coronaheld 'Captain Tom' (100) overleden

02 februari 2021 17:11 Aangepast: 02 februari 2021 21:59
Captain Tom Moore vorig jaar april tijdens het wandelen van zijn rondjes. Beeld © AP

De Britse oorlogsveteraan Captain Tom Moore (100) is bezweken aan het coronavirus. Captain Tom werd wereldberoemd en geliefd door het lopen van rondjes door zijn tuin, waarmee hij geld inzamelde om het coronavirus te bestrijden.

Moore had volgens familie de afgelopen weken een longontsteking, daarom was hij nog niet gevaccineerd tegen Covid-19. Hij was eerder deze week opgenomen in het ziekenhuis vanwege ademhalingsproblemen die werden veroorzaakt door het virus. 

Mensen betuigden massaal hun steun aan de zieke man, zoals te zien is in deze video:

'Baken van hoop'

De Britse premier Johnson noemde Moore, beter bekend als Captain Tom, een 'held in de ware zin van het woord'. Hij heeft het land geïnspireerd en hij was 'een baken van hoop' voor de wereld, aldus de regeringsleider in een eerste reactie.

Ook het Amerikaanse Witte Huis reageerde: "We sluiten ons aan bij het Verenigd Koninkrijk en de wereld om de nagedachtenis te eren van Sir Tom Moore." Volgens de Amerikanen heeft hij miljoenen mensen geïnspireerd door zijn leven en zijn daden 'tijdens een van de moeilijkste tijden die we ooit hebben meegemaakt.

33 miljoen euro opgehaald

Captain Tom baarde vorig jaar opzien door rondjes in zijn tuin te lopen en zo geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Zijn oorspronkelijke doel was om voor zijn honderdste verjaardag op 30 april duizend pond op te halen, maar het was op zijn verjaardag al 30 miljoen pond (33 miljoen euro).

De Britse koningin Elizabeth heeft hem voor zijn inzamelingsactie tot ridder geslagen. Vliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen als eerbetoon over zijn huis en hij kreeg de eretitel van kolonel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge onderscheiding voor Britse coronaheld captain Tom op 100ste verjaardag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore