Sputnik V

'Russisch vaccin 91,6 procent effectief, Europa kan er miljoenen krijgen'

02 februari 2021 15:31 Aangepast: 02 februari 2021 16:08
Het Russische Sputnik-vaccin Beeld © SIPA Press

Het Russische coronavaccin, de Sputnik V, lijkt voor bijna 92 procent effectief te zijn. Dat blijkt uit een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De derde fase van het onderzoek naar het vaccin is afgerond en daaruit komen ook geen ernstige bijwerkingen naar voren.

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd en goedgekeurd door onafhankelijke deskundigen. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten duidelijk. Daarbij wordt zelfs al gesteld dat de wereld een extra vaccin in handen krijgt dat gaat helpen om de coronapandemie aan te pakken. 

Het Sputnik-vaccin zou volgens de onderzoekers van The Lancet een goede optie zijn om te gebruiken. Het vaccin kan qua effectiviteit wedijveren met de eerder goedgekeurde vaccins van Moderna en Pfizer.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ernst Kuipers is vóór verlenging avondklok: 'Heel verstandig'

Al lang gestart

De Russen hebben het onderzoek en de publicatie zelf niet afgewacht. Op 4 december werden in Moskou de eerste inwoners met het middel gevaccineerd, maar op dat moment zat het Sputnik-vaccin nog midden in de testfase. 

Correspondent Eva Hartog zag toen dat de Russen in eerste instantie zelf nog niet stonden te springen om gevaccineerd te worden met Sputnik V. Er werd namelijk nog getest en als proefpersonen zouden komen te overlijden, werden hoge premies beloofd voor hun nabestaanden. Journaliste Valeria nam het risico en testte het vaccin in de onderstaande video: 

Nu alle fases van het onderzoek zijn afgerond, lijken de resultaten ondanks alle scepsis dus positief te zijn. In de derde en laatste fase deden 20 duizend mensen mee aan het onderzoek. Driekwart van hen kreeg het vaccin, het andere kwart een placebo. 

Op basis van de groep die het vaccin kreeg, bleek het middel zeer effectief te werken. Na twee prikken ligt de gemiddelde effectiviteit op 91,6 procent. Bij mensen van 60 jaar en ouder lag de effectiviteit op 91.8 procent. Ook opvallend: na de eerste dosis van het middel lijkt de effectiviteit al 73,6 procent te zijn. Deze resultaten zouden beter zijn dan die van AstraZeneca en de Nederlandse farmaceut Janssen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte heeft 'buikpijn' van gebrek aan vaccins

Naar Nederland?

Het Europees Medicijn Agentschap kon het middel niet beoordelen zolang het onderzoek niet was afgerond. Nu dat wel het geval is en er een publicatie is, staat een beoordeling niets meer in de weg. 

Toch blijft het onduidelijk of het middel ook echt door het EMA wordt beoordeeld. Lange tijd wilde Europa niets weten van het Russische vaccin, maar door schaarste is er nu mogelijk toch interesse. 

In andere landen wordt het vaccin al ingezet In andere landen wordt het vaccin al ingezet

Sterker nog. Hongarije, lid van de EU, heeft op eigen houtje het vaccin al goedgekeurd. Wereldwijd zijn er ook veel andere landen, onder meer Argentinië, die het Sputnik-vaccin willen inzetten. 

Nederland heeft als beleid dat de vaccins alleen in EU-verband ingekocht worden en dat er dus op Europees niveau een beslissing moet worden genomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Novavax-vaccin lijkt voor 90 procent effectief

Rusland is in ieder geval bereid om de Europese Unie een fors aantal doses van het vaccin te leveren. De Russen spelen in op de tegenvallende productie van farmaceut AstraZeneca en zeggen in staat te zijn om dat gat te dichten. Europa zou op korte termijn 100 miljoen vaccins kunnen krijgen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore