Ga naar de inhoud
Oppositieleider opgesloten

Poetin gooit aartsvijand Navalny ruim twee jaar de cel in

Navalny in de rechtszaal. Beeld © ANP

Aleksej Navalny is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Het is voor het eerst dat de Russische oppositieleider meerdere jaren wordt opgesloten. De strafzaak wordt internationaal gezien als een showproces.

Aleksej Navalny verscheen vanochtend voor de rechter in Moskou. Het ging om een oude fraudezaak uit 2014: Navalny zou drogisterijketen Yves Rocher hebben opgelicht. Destijds kreeg hij een voorwaardelijke straf. Vandaag besloot de rechter dat Navalny 2,5 jaar van de straf toch moet uitzitten omdat hij eerder in deze zaak al één jaar huisarrest heeft gehad.

"Dit wordt gedaan om grote groepen mensen te intimideren. Ze zetten één persoon in de cel om miljoenen anderen bang te maken", zei Navalny tijdens de zitting. "Jullie kunnen niet een heel land in de cel gooien".

'Niet gemeld bij reclassering'

Volgens de rechter heeft Navalny de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating geschonden: hij had zich niet gemeld bij de reclassering.

Een belachelijk argument, zeiden Navalny's advocaten in de rechtszaal. Navalny kon zich helemaal niet melden omdat hij in augustus 2020 in coma was afgevoerd naar Duitsland, nadat hij een moordpoging ternauwernood had overleefd.

Proces
Lees ook:
Proces tegen Poetins plaaggeest Navalny van start: dit moet je weten

Die moordpoging, bleek later uit onderzoek, werd gepleegd met het militaire zenuwgif novitsjok. Het was het werk van de Russische geheime dienst. Navalny noemde Poetin vandaag in de rechtbank 'Vladimir de Vergiftiger'.

Showproces

Nu de moordpoging is mislukt, kiezen de autoriteiten ervoor Navalny voor lange tijd op te sluiten. Russische rechters doen vrijwel altijd wat de autoriteiten zeggen, volgens waarnemers is ook het vonnis van vandaag ingefluisterd door het Kremlin. Eerder werd de strafzaak van vandaag al door het Europees Hof van de Rechten van de Mens als 'oneerlijk' bestempeld.

Navalny werd eerder al regelmatig gevangen gezet, maar dat was steeds voor korte periodes: twee weken of een maand. Nu wordt hij voor het eerst langdurig opgesloten.

Waarom is Poetin bang voor Navalny? Onze correspondent legt het je uit

04:10
Hij wordt vervolgd en vergiftigd en krijgt tienduizenden mensen op de been: Aleksej Navalny, de oppositieleider van Rusland. Hier vertellen we waarom Poetin bang voor hem is, waar Navalny's zwakke plek zit en waarom hij zijn leven op het spel zet.

Afgelopen najaar steeg Navalny's populariteit van 6 naar 20 procent. Begin dit jaar kwam Navalny terug naar Rusland en werd hij meteen in voorarrest geplaatst. Meteen daarna bracht hij een documentaire uit over een gigantisch paleis van president Poetin, gebouwd met corrupt geld.

Straatprotesten

Het leidde tot de grootste Russiche straatprotesten sinds jaren. De politie verrichtte een recordaantal arrestaties. Ook vandaag werden in Moskou nog een paar honderd mensen opgepakt.

De kans bestaat dat Navalny langer dan 3,5 jaar moet zitten. Hij heeft nog een voorwaardelijke celstraf uitstaan voor een andere, fel bekritiseerde fraudezaak.

Zij
Lees ook:
Zij willen Navalny vrij: 'Zolang Poetin blijft, kan ik niet terug naar Rusland'