Aleksej Navalny is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Het is voor het eerst dat de Russische oppositieleider meerdere jaren wordt opgesloten. De strafzaak wordt internationaal gezien als een showproces.
Aleksej Navalny verscheen vanochtend voor de rechter in Moskou. Het ging om een oude fraudezaak uit 2014: Navalny zou drogisterijketen Yves Rocher hebben opgelicht. Destijds kreeg hij een voorwaardelijke straf. Vandaag besloot de rechter dat Navalny 2,5 jaar van de straf toch moet uitzitten omdat hij eerder in deze zaak al één jaar huisarrest heeft gehad.
"Dit wordt gedaan om grote groepen mensen te intimideren. Ze zetten één persoon in de cel om miljoenen anderen bang te maken", zei Navalny tijdens de zitting. "Jullie kunnen niet een heel land in de cel gooien".
'Niet gemeld bij reclassering'
Volgens de rechter heeft Navalny de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating geschonden: hij had zich niet gemeld bij de reclassering.
Een belachelijk argument, zeiden Navalny's advocaten in de rechtszaal. Navalny kon zich helemaal niet melden omdat hij in augustus 2020 in coma was afgevoerd naar Duitsland, nadat hij een moordpoging ternauwernood had overleefd.

Die moordpoging, bleek later uit onderzoek, werd gepleegd met het militaire zenuwgif novitsjok. Het was het werk van de Russische geheime dienst. Navalny noemde Poetin vandaag in de rechtbank 'Vladimir de Vergiftiger'.
Showproces
Nu de moordpoging is mislukt, kiezen de autoriteiten ervoor Navalny voor lange tijd op te sluiten. Russische rechters doen vrijwel altijd wat de autoriteiten zeggen, volgens waarnemers is ook het vonnis van vandaag ingefluisterd door het Kremlin. Eerder werd de strafzaak van vandaag al door het Europees Hof van de Rechten van de Mens als 'oneerlijk' bestempeld.
Navalny werd eerder al regelmatig gevangen gezet, maar dat was steeds voor korte periodes: twee weken of een maand. Nu wordt hij voor het eerst langdurig opgesloten.
Waarom is Poetin bang voor Navalny? Onze correspondent legt het je uit
Afgelopen najaar steeg Navalny's populariteit van 6 naar 20 procent. Begin dit jaar kwam Navalny terug naar Rusland en werd hij meteen in voorarrest geplaatst. Meteen daarna bracht hij een documentaire uit over een gigantisch paleis van president Poetin, gebouwd met corrupt geld.
Straatprotesten
Het leidde tot de grootste Russiche straatprotesten sinds jaren. De politie verrichtte een recordaantal arrestaties. Ook vandaag werden in Moskou nog een paar honderd mensen opgepakt.
De kans bestaat dat Navalny langer dan 3,5 jaar moet zitten. Hij heeft nog een voorwaardelijke celstraf uitstaan voor een andere, fel bekritiseerde fraudezaak.
