Marjorie Taylor Greene

Leider Republikeinen noemt QAnon-congreslid 'kankergezwel' voor de partij

02 februari 2021 12:08 Aangepast: 02 februari 2021 12:16
Het controversiële congreslid Marjorie Taylor Greene Beeld © AFP

Het is hommeles binnen de Republikeinse Partij. De leider van Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell heeft frontaal de aanval geopend op een van zijn eigen partijgenoten. Congreslid Marjorie Taylor Greene is volgens hem een 'kankergezwel' voor de partij. Wie is deze controversiële Republikeinse, die steeds meer alleen komt te staan?

Opvallen doet ze zeker, de 46-jarige Marjorie Taylor Greene. Namens de staat Georgia zit ze sinds de afgelopen verkiezingen in het Huis van Afgevaardigden. Daar was op voorhand al veel over te doen. Greene komt namelijk vaak in het nieuws met beruchte uitspraken en verspreidt allerlei complottheoriëen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal QAnon-volgelingen neemt toe, en dus ook de zorgen over de complottheorie

QAnon-supporter

Om maar eens aan te geven: volgens Greene is er bij de aanslagen van 11 september 2001 geen vliegtuig in het Pentagon gevolgen. De Clintons zijn verantwoordelijk voor de dood van de zoon van voormalig president Kennedy en schietpartijen op scholen worden in scène gezet.

Veel ophef is over een video waarin te zien is dat ze een slachtoffer van een 'schoolshooting', David Hogg, met dat gegeven wil confronteren. Toen hij wegliep werd hij uitgemaakt voor lafaard, maar even later reageerde Hogg alsnog. Dat is in onderstaande fragment te zien: 

Ze sympathiseert met de beruchte beweging QAnon en is er van overtuigd dat niet president Biden, maar Donald Trump de vorige verkiezingen gewonnen heeft. Ze weigerde de bestorming van het Capitool te veroordelen. Op de eerste dag van Biden als president diende Greene daarom al een motie in om hem af te zetten. 

'Democratische kopstukken executeren'

Maar er is nu vooral veel te doen om de onthulling van CNN dat Greene in 2018 en 2019, voordat ze plaats nam in het Congres, zou hebben aangemoedigd om Democratische kopstukken om te brengen. Ook gaf ze likes aan posts die opriepen om Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, te vermoorden. 

Volgens McConnell, de leider van de Republikeinen, leeft Greene met dit soort uitspraken niet in de realiteit. Hij veroordeelt het Republikeinse Congreslid en daarmee komt de positie van Greene nu serieus in gevaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Republikeinse senatoren willen zege Biden dwarsbomen: 'Brengen onze democratie ernstig in gevaar'

Afzettingsprocedure

De Democraten zijn namelijk helemaal klaar met Greene. Congreslid Jimmy Gomez heeft voorgesteld om haar uit het congres te zetten. Een congreslid kan daadwerkelijk door de collega's uit het Congres worden gezet. Daar is dan wel tweederde meerderheid van de stemmen voor nodig. 

In eerste instantie leek dat niet haalbaar omdat de Republikeinen dit niet zagen zitten, maar na de uitspraken van McConnell lijken de kaarten nu anders te liggen. Dat een congreslid werd afgezet is slechts vijf keer eerder gebeurd, de laatste keer in 2002. In bijna alle gevallen hadden die afzettingen met corruptie te maken. 

Greene: 'Zwakke Republikeinen'

In een eerste reactie laat congreslid Greene weten dat zwakke Republikeinen die alleen weten hoe ze goed kunnen verliezen de echte kanker van de partij zijn. Ze komt niet terug op haar uitspraken of acties en stelt het gedrag van haar collega's de oorzaak is dat de Republikeinen het land aan het verliezen zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore