Strenge maatregelen

Eén besmetting, 2 miljoen mensen in lockdown in Australië

01 februari 2021 12:42
In de rij voor een coronatest in Perth Beeld © AFP

In de Australische deelstaat Western Australia (WA) is dit weekend een beveiliger van een quarantainehotel besmet geraakt met het coronavirus. En zoals dat dan gaat in Australië, zijn er direct strenge maatregelen genomen: zo'n 2 miljoen mensen moeten vijf dagen in lockdown.

Omdat de besmette persoon op diverse plekken in de regio is geweest, proberen de autoriteiten iedereen met wie hij in contact is geweest, te traceren. Deze mensen moeten direct in quarantaine en op Covid-19 worden getest, meldt The Guardian.

Tot 5 februari

De inwoners van Perth, de hoofdstad van Western Australia, en uit de streek eromheen, moeten zich houden aan strenge lockdownregels, die gisteravond ingegaan zijn.

Tot 5 februari wordt gekeken of de contacten van de besmette beveiliger Covidvrij zijn. Is dat niet het geval, en is onduidelijk of het virus verder verspreid is, dan wordt de lockdown verlengd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Inwoners Melbourne zijn na maandenlange lockdown weer 'vrij'

De bijna 2 miljoen mensen voor wie de lockdown geldt, mogen hun huis niet uit, tenzij er dringende redenen voor zijn. Dat zijn er in ieder geval vier:

  • het doen van essentiële boodschappen, waaronder voedsel en medicijnen.
  • bezoek aan de dokter of een ziekenhuis
  • een uur sporten per dag, binnen een straal van 5 kilometer van je huis
  • naar je werk gaan, voor zover dat niet vanuit huis kan 

Behalve de thuisquarantaine zijn er nog veel meer restricties. Gasten ontvangen mag niet meer, behalve als je hulp nodig hebt, zoals bij het doen van boodschappen of het toedienen van medicatie.

En overal in het gebied van de lockdown geldt een mondkapjesplicht, ook in het openbaar vervoer en op de werkvloer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zes maanden cel voor Australische vrouw die quarantaineregels overtrad

Scholen dicht

Scholen, die vandaag open zouden gaan, blijven dicht. Cafés en clubs moeten sluiten, en restaurants mogen geen gasten ontvangen (maar ze mogen wel een afhaalservice bieden).

En er zijn nog veel meer branches die hun deuren moeten sluiten. Het gaat dan om sportscholen, schoonheidssalons, nagelsalons, kappers, tattooshops en dergelijke. Ook bioscopen, casino's, bibliotheken en andere culturele instanties vallen onder de lockdownmaatregelen.

Niet naar de kerk

Anders dan in Nederland geldt een verbod om naar de kerk te gaan. Alle religieuze gebouwen worden gesloten. Bezoek aan patiënten in ziekenhuizen mag niet meer, en dat geldt ook voor verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Bruiloften zijn verboden, en bij een uitvaart mogen niet meer dan tien personen aanwezig zijn. 

Bekijk ook - Zo kan het ook: vaccineren tegen corona in de super

De Britten hebben het tempo bij het vaccineren er een stuk beter in zitten dan wij hier in Nederland. Zo is er nu ook al in een supermarkt een priklocatie geopend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore