'In goed overleg'

Vijf impeachment-advocaten Trump weg, een week voor begin van de zaak

31 januari 2021 08:23 Aangepast: 31 januari 2021 08:26
Donald Trump bij zijn vertrek uit het Witte Huis. Beeld © CNP

Voormalig president Donald Trump zit zonder advocaten in zijn impeachmentproces. Alle vijf de advocaten die zijn verdediging aan het voorbereiden waren, zouden hun biezen hebben gepakt. De zaak begint over een week in de Senaat.

Dat melden CNN en persbureau Reuters op basis van bronnen. Komende week is de deadline voor het indienen van belangrijke documenten. Het Huis van Afgevaardigden heeft al voor impeachment gestemd, de Senaat moet nu bepalen of hij schuldig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt Donald Trump afgezet? Vijf vragen over de impeachmentprocedure

De impeachment van Trump wordt ingezet wegens het aanzetten tot geweld en tot opstand. Trump zou de bestorming van het Capitool 6 januari in zijn speech hebben uitgelokt.

Zo zag die bestorming eruit: 

Verkiezingsfraude

Twee van de advocaten zouden 'in goed overleg' vertrokken zijn, of dat voor de rest ook geldt, is onduidelijk. Er zou een verschil van mening zijn over de te volgen strategie.

Trump wilde in de impeachmentzaak de nadruk leggen op verkiezingsfraude. De voormalige president zegt al sinds november dat er op grote schaal fraude is gepleegd, al is daar nooit bewijs voor gevonden. Trump zegt ook dat de hele afzettingsprocedure ongeldig is, omdat hij inmiddels geen president meer is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden in Witte Huis: Trump liet 'zeer genereuze' brief achter

67 stemmen nodig

Om een president af te zetten zijn er 67 stemmen in de Senaat nodig. Om dat voor elkaar te krijgen zou ook een flink aantal Republikeinen voor moeten stemmen. De vraag is of genoeg van hen dat doen.

Als de Senaat voor afzetting stemt, kan Trump ook een verbod worden opgelegd om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Daar moet dan los over gestemd worden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore