Ga naar de inhoud
Maatregelen op een rij

Steeds meer Europese landen gooien grenzen dicht nu coronamutaties oprukken

De nieuwe varianten van het coronavirus zorgen voor bezorgdheid. Beeld © ANP

De Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten duiken in steeds meer landen op, en daarom nemen veel Europese landen het zekere voor het onzekere: ze gooien grenzen dicht. We zetten de genomen maatregelen van een aantal buurlanden op een rij.

Om te beginnen: hoe zit het in ons land? Het kabinet gaf al aan zich zorgen te maken over de nieuwe varianten, die besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen.

Daarom geldt voor het Verenigd Koninkrijk een vliegverbod en een aanmeerverbod. Ook passagiersvluchten uit Zuid-Afrika en veel landen uit Zuid-Amerika zijn stopgezet. 

Braziliaanse
Lees ook:
Braziliaanse coronavariant is in Nederland: dit weten we erover

Alle reizigers die naar Nederland komen, moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. En voor de Nederlanders geldt: blijf in Nederland tot in ieder geval 31 maart.

België

Dan naar onze zuiderburen. Begin deze week werd daar bekend dat niet-essentiële reizen van en naar België verboden worden tot 1 maart. Iedereen die de grens over komt, heeft een zogenoemde 'verklaring van eer' nodig: een verklaring waarom je het land bezoekt. Plezierreisjes naar België zitten er dus niet meer in:

Geen plezierreisjes naar België meer, 'verklaring van eer' vereist

01:34
Plezierreisjes naar België zitten er voorlopig niet in.

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten tien dagen in quarantaine, met een verplichte PCR-test op dag 1 en 7.

Duitsland

Ook de Duitse regering neemt maatregelen om de verspreiding van coronamutaties tegen te gaan. Vanaf vandaag zijn de grenzen dicht voor mensen uit Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Brazilië en Zuid-Afrika. Vanaf morgen komen daar ook de Zuid-Afrikaanse staten Lesotho en Swaziland bij. 

Duitsland heeft geen zin om op Europese maatregelen te wachten. "Het gevaar van de talrijke virusmutaties dwingt ons drastische maatregelen te overwegen", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken eerder tegen krant Bild.

Hoe
Lees ook:
Hoe kan het dat Israël al zoveel mensen heeft gevaccineerd (en wat kunnen wij daarvan leren)?

Frankrijk

Vanaf morgen middernacht sluit ook Frankrijk de grenzen. Het doet dat voor niet-essentieel reisverkeer buiten de Europese Unie. Premier Jean Castex noemde de Britse en Zuid-Afrikaanse virusmutaties als reden voor de reisbeperkingen. 

Inwoners uit Frankrijk mogen alleen naar niet EU-landen als ze daar een 'dwingende reden' voor hebben. Reizigers uit de EU-landen die naar Frankijk willen komen, moeten een negatieve PCR-test laten zien. 

Noorwegen

In Noord-Europa zijn ze resoluut in hun aanpak: Noorwegen kondigde vorige week een lockdown aan voor hoofdstad Oslo en de regio daaromheen na een uitbraak van de Britse variant in een bejaardenhuis. Een dag later sloot Zweden de grens voor bezoekers uit Noorwegen.

Coronavaccin
Lees ook:
Coronavaccin Janssen is voor 66 procent effectief, per persoon één prik nodig

Sinds middernacht zit Noorwegen op slot, behalve voor essentiële reizigers. "In de praktijk zal de grens dicht zijn voor iedereen die niet in Noorwegen woont", zegt premier Erna Solberg. Alleen medisch personeel uit sommige landen mogen het land nog in.

Portugal

Portugal is nu één van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Volgens de premier bevindt het land zich in de ernstigste fase van de pandemie. Het coronavirus verspreidt zich snel. Dat komt volgens experts door de Britse variant van het coronavirus.

Sinds gisteren heeft Portugal de grens met Spanje gesloten. Reizen naar het buurland is alleen in speciale gevallen nog toegestaan.

Uit angst voor de Braziliaanse coronamutant is ook het vliegverkeer met Brazilië stilgelegd. Twee weken geleden noemde de Portugese regering dat idee nog 'absurd'. Toen besloot het Verenigd Koninkrijk om vluchten uit Portugal en Brazilië te weren.

Verenigd Koninkrijk

En dan het Verenigd Koninkrijk, de plek waar de Britse variant voor het eerst opdook. De Britten zijn juist bang voor de Braziliaanse variant. Sinds twee weken zijn de grenzen dicht voor veel reizigers uit Zuid-Amerika.

Ook vluchten uit Zuid-Afrika en Portugal zijn stopgezet. Alle andere reizigers (inclusief Britse staatsburgers) moeten na aankomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in quarantaine. Premier Boris Johnson roept de Britten op thuis te blijven.