Ga naar de inhoud
Twijfels over effecitiviteit

Duits vaccinatiecomité: AstraZeneca-vaccin niet voor 65-plussers

Het AstraZeneca-vaccin Beeld © Newscom

In Duitsland zouden mensen van 65 jaar en ouder niet met het AstraZeneca-vaccin ingeënt moeten worden tegen het coronavirus. Met dat advies komt het vaccinatiecomité STIKO van het Duitse Robert Koch-instituut, de tegenhanger van het Nederlandse RIVM.

Er zou te weinig informatie zijn om goed te beoordelen hoe effectief het middel precies is bij ouderen. 

Effectiviteit

Volgens het STIKO is het vaccin van AstraZeneca tijdens de proeffasen alleen aangeboden aan mensen uit de leeftijdscategorie 18-64 jaar. Over de effectiviteit van het vaccin bij ouderen zijn geen data beschikbaar.

Het comité zegt dat ouderen wel ingeënt kunnen worden met de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna.

Nederland
Lees meer
Nederland krijgt minder AstraZeneca-vaccins, hoe zit dat?

Eerder deze week bracht de Duitse krant Handelsblatt het nieuws dat het middel maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is. Dat nieuws werd door de farmaceut als onzin bestempeld.

Woede
Lees meer
Woede in Brussel over vertraagde vaccins: 'AstraZeneca moet oplossing vinden'

Farmaceut onder vuur

Het vaccin van AstraZeneca wordt al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, maar wordt nog beoordeeld door de toezichthouder van de EU. Dat Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) brengt daar waarschijnlijk morgen een advies over uit. Daarna moet de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, nog definitieve goedkeuring verlenen.

De EU ligt nog voor die goedkeuring al in de clinch met AstraZeneca. De in Groot-Brittannië gevestigde farmaceut kan tot ergernis van Brussel de komende maanden veel minder vaccins leveren dan verwacht. Belgische inspecteurs hebben inmiddels de coronavaccinfabriek in België onderzocht die in het middelpunt staat van de vaccinruzie. Bekijk hier hoe het allemaal in elkaar steekt:

Vaccinruzie met AstraZeneca kan leiden tot vaccinoorlog

03:21
Bedondert AstraZeneca de boel, of is het Europees vaccinatiebeleid een fiasco? De ruzie kan makkelijk ontaarden in een Europees exportverbod voor vaccins, een vaccinoorlog. Maar uiteindelijk kan dat slecht uitpakken voor Europa.