Helft dreigt uit te sterven

Aantal haaien en roggen in 50 jaar met ruim 70 procent afgenomen

28 januari 2021 09:48 Aangepast: 28 januari 2021 09:54
Een duiker probeert een haai en een rog uit een oud visnet te redden. Beeld © Getty Images

Sinds 1970 is het aantal haaien en roggen in onze oceanen met ruim 70 procent afgenomen. Een groep wetenschappers waarschuwt dat de helft van alle 31 verschillende soorten haaien en roggen dreigt uit te sterven.

De oorzaak van de afname en het uitsterven leggen de onderzoekers bij overbevissing. Ze komen tot die conclusie omdat haaien en roggen vaak als bijvangst gedood worden. Ze publiceerden hun onderzoek in Nature.

Vlees en vinnen

De zogenoemde langelijnvisserij verdubbelde tussen 1970 en 2018, en juist die manier van vissen staat bekend om de bijvangst. Daarnaast steeg in die periode ook de vraag naar vlees en vinnen.

Bekijk ook: Bijna uitgestorven reuzenhaai terug in Schotland

In de vorige eeuw is er zo veel gejaagd op de reuzenhaai dat het dier bijna is uitgestorven. Maar langzaam maar zeker is de haai weer wat vaker te zien.

Als oplossing stellen de wetenschappers voor om vissen in de belangrijkste en grootste leefgebieden van de zeedieren te verbieden. Ook willen ze dat de industrie kijkt hoe ze de kans op overleven van bijvangst kunnen vergroten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maki's, korenwolf en noordkaper op het randje van uitsterven

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore