Verkoop van truien

Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen in voor goede doel dankzij virale foto

28 januari 2021 05:23 Aangepast: 28 januari 2021 06:02
De foto van Bernie Sanders duikt inmiddels overal op, zoals hier in Californië. Beeld © ANP

Bernie Sanders heeft al 1,8 miljoen dollar (bijna 1,5 miljoen euro) opgehaald dankzij een foto van hem die de afgelopen tijd viral ging. Het geld gaat naar goede doelen in de thuisstaat van de senator. Niet alleen Sanders, maar ook de fotograaf is onder de indruk van alle aandacht die het beeld krijgt.

Het begon allemaal toen een foto van de 79-jarige Bernie Sanders tijdens de inauguratie van Joe Biden vorige week viral ging. Op de foto zit de politicus onderuitgezakt op een stoel, gekleed in een simpel windjack met wollen wanten. Hij draagt daarbij een mondkapje en kijkt enigszins verveeld om zich heen.

De aandoenlijke houding van Sanders was voor veel inauguratiekijkers nogal herkenbaar en de foto werd in bekende filmscènes, foto's en schilderijen geplakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bernie Sanders verkoopt truien voor het goede doel met viral foto

Sanders besloot er een slaatje uit te slaan en begon vorige week met de verkoop van merchandise. Binnen een half uur was de eerste voorraad truien en T-shirts met de foto al uitverkocht. Een nieuwe lading producten die afgelopen weekend werd geleverd, was de volgende ochtend ook alweer uitverkocht.

'Onder de indruk van zoveel creativiteit'

"Jane (de vrouw van Sanders, red.) en ik zijn onder de indruk van de creativiteit van zoveel mensen", schreef Sanders gisteren.

De senator zegt blij te zijn dat hij met het geld veel inwoners in nood in de staat Vermont kan helpen. Toch is dit géén vervanging voor overheidssteun, benadrukt Sanders. Het parlement moet volgens hem meer doen om Amerikanen door de crisis te helpen, die volgens hem 'de ergste sinds de Grote Depressie' is.

'Niet verwacht'

Brendan Smialkowski, die de foto maakte, vindt de vele variaties die er sinds de inauguratiedag van zijn foto zijn gemaakt 'indrukwekkend'. "Ik vond dit moment wel een foto waard", zei hij gisteren. Maar dat het beeld online zo'n aandacht zou krijgen, had hij zeker niet verwacht. 

Bekijk ook: zo werd Joe Biden beëdigd als 46ste president van de VS

Joe Biden werd eerder deze maand beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Bekijk hier hoe dat ging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore