Ga naar de inhoud
Ruimtetoeristen

Tripje van 45 miljoen: deze privéastronauten gaan naar het ISS

De vier prive-astronauten die naar het ISS gaan Beeld © Axiom

Er zijn al vaker ruimtetoeristen in een raket gestapt, maar niet eerder stond een missie naar het International Space Station gepland die volledig uit een particuliere bemanning bestaat. Volgend jaar januari op zijn vroegst moet de Axiom Mission 1 (Ax-1) aanleggen bij de ruimtesonde.

Het aftellen is begonnen voor twee Amerikanen, een Canadees en een Israëliër. Zij gaan als privéastronauten naar het ISS.

Steenrijk

Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Vastgoedmagnaat Larry Connor, investeerder en filantroop Mark Pathy en zakenman Eytan Stibbe moeten elk 45 miljoen euro neertellen om naar de ruimte te mogen. Michael Lopez-Alegria, een voormalig NASA-astronaut, gaat de missie leiden. Hij is vicepresident van Axiom Space.

Deze
Zie ook:
Deze technologieën danken we aan de ruimtevaart

De bemanning gaat naar het ISS met de commerciële raket van SpaceX. De Crew Dragon ging vorig jaar voor het eerst bemand naar het ruimtestation. Toen stapten alleen twee NASA-astronauten aan boord. De bemanning van de geplande missie bestaat dit keer enkel uit particuliere personen.

Tussen 2001 en 2009 zijn bij verschillende missies al eens zeven ruimtetoeristen in totaal naar het ISS gegaan. Dit keer gaat dus een hele groep tegelijkertijd.

Oud en steenrijk

De oudste die de ruimte in gaat, is Larry Connor (71). Hij verdiende zijn geld met het verhuren van luxe vastgoed. De waarde van zijn bedrijf wordt geschat op 3 miljard dollar.

Eytan Stibbe, met zijn 61 jaar ook niet meer de jongste, is bekend met de gevaren van ruimtevaart. Tegen de Washington Post vertelt hij dat hij goed bevriend was met de eerste Israëlische astronaut Ilan Ramon. Die kwam in 2003 om het leven toen de spaceshuttle Columbia uit elkaar viel tijdens de terugkeer naar de aarde.

De jongste van de groep is de Canadees Mark Pathy (51). Hij is vader van drie jonge kinderen. Gemene deler: alle drie zijn ze steenrijk.

Raket
Lees ook:
Raket SpaceX ontploft, maar Elon Musk blij: 'Mars, we komen eraan!'

Volgens ABC gaan ze 15 weken in training bij oud-NASA astronaut Lopez-Alegria (62). Hij ging al vier keer eerder de ruimte in en en geen enkele andere astronaut maakte zoveel ruimtewandelingen als hij. Het viertal verblijft in totaal acht dagen in het ISS.

Niet werken, maar genieten

De privé-astronauten hoeven tijdens de vlucht in principe niet aan het werk. De Crew Dragon werkt volledig op automatische piloot. In geval van nood kan er ingegrepen worden.

Als het aan Axiom ligt, is er straks twee keer per jaar zo'n excursie naar het International Space Station. Daarvoor zal NASA eerst nog goedkeuring moeten geven. Uiteindelijk wil Axiom een eigen ruimtestation bouwen.

Bekijk ook: Zo verliep de historische lancering van de SpaceX-raket

02:40
Het lukte: voor het eerst in negen jaar lanceerde de VS een bemande ruimteraket.