Tijdens pandemie

Dubbel zoveel wapens gevonden bij controles op Amerikaanse vliegvelden

27 januari 2021 12:59 Aangepast: 27 januari 2021 13:50
Een in beslag genomen vuurwapen. Beeld © TSA

In 2020 zijn bij controles op Amerikaanse vliegvelden relatief twee keer zoveel vuurwapens gevonden als het jaar ervoor. Beveiligers namen in totaal 3257 wapens in beslag. Die zaten, bewust of onbewust, verstopt in de handbagage van reizigers.

In 2020 werden ongeveer tien vuurwapens per miljoen passagiers gevonden, vergeleken met vijf per miljoen passagiers een jaar eerder. Niet eerder was dat aantal zo hoog. In acht van de tien gevallen bleek het wapen ook geladen. "Het is wachten tot er een ongeluk gebeurt", zei het hoofd van de veiligheidsdienst TSA eerder.

Onder voorwaarden mag je in Amerika vuurwapens wel meenemen als ruimbagage, maar als handbagage is het verboden.

Minder gevlogen

Net als in Nederland werd er ook in de VS minder gevlogen vanwege de coronapandemie. In totaal werden afgelopen jaar 500 miljoen minder mensen gecontroleerd dan een jaar eerder.

Daar ligt mogelijk een van de verklaringen voor de stijging. Het beveiligingspersoneel heeft minder reizigers te controleren, raakt daardoor minder moe en kan dus aandachtiger zijn werk doen. Volgens onderzoek blijven nog altijd honderden tot duizenden wapens per jaar onopgemerkt tijdens controles.

Een andere, meer simpele verklaring, is dat er gewoon meer wapens in omloop zijn. Wie in de VS een wapen koopt, moet zijn gegevens achterlaten. De FBI controleert of mensen een wapen ook daadwerkelijk mogen bezitten. De dienst draaide vorig jaar overuren. 40 miljoen keer werd zo'n controle uitgevoerd. Niet eerder was dat zoveel.

Door de coronacrisis stonden Amerikanen vorig jaar in de rij om een wapen te kopen. Correspondent Erik Mouthaan liet dat eerder al zien in onderstaande reportage.

Hamsteren in de VS: geen wc-papier maar wapens

Wapens en munitie vliegen vanwege de coronacrisis als warme broodjes over de toonbank.

Atlanta koploper

De meeste wapens werden gevonden op het internationale vliegveld van Atlanta, in de staat Georgia. Beveiligers pikten er 220 vuurwapens uit. Niet heel verrassend misschien, want Atlanta is de drukste luchthaven van Amerika.

Word je gepakt dan kan je een flinke boete krijgen en zelfs in de cel belanden. Het boetebedrag begint bij zo'n 2000 dollar en kan oplopen tot ruim 13.000 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toename vuurwapengeweld in Nederland: vorig jaar 646 incidenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore