Ontkleed en geslagen

Amnesty: opgepakte demonstranten Belarus worden gemarteld

27 januari 2021 06:07
Een demonstrant in Minsk wordt meegenomen door agenten. Beeld © ANP

Demonstranten die door het regime van Belarus zijn opgepakt bij anti-regeringsprotesten worden systematisch gemarteld, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat vandaag is verschenen.

Sinds de presidentsverkiezingen in augustus, die waarschijnlijk met behulp van verkiezingsfraude zijn gewonnen door de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko, zijn bij protesten in de voormalige Sovjetrepubliek al duizenden demonstranten opgepakt.

Ontkleed en geslagen

Het rapport van Amnesty bevat getuigenissen van arrestanten die zijn ontkleed en geslagen, en dagenlang voedsel, water en medische zorg zijn onthouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie in Belarus grijpt hard in: 548 demonstranten opgepakt

"Het rechtssysteem in Belarus heeft gefaald over de gehele breedte in het vervolgen van de verantwoordelijken", aldus Belarus-deskundige en activiste Jovanka Wormer. Volgens haar moet de internationale gemeenschap onmiddellijk handelen om ervoor te zorgen dat mensenrechtenschendingen worden onderzocht.

Foto's en geluidsopnames

Sinds augustus zijn er wekelijks grote demonstraties, die op brute wijze door veiligheidstroepen worden neergeslagen. Meer dan 30.000 betogers zijn al opgepakt. Enkele van hen zijn gedood en veel demonstranten zijn gewond geraakt.

Amnesty zegt dat er bewijs is van de mensenrechtenschendingen in de vorm van foto's, geluidsopnames en verklaringen van getuigen en arrestanten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore