Aanhangers Trump

FBI heeft ruim 400 verdachten bestorming Capitool in vizier

27 januari 2021 04:06 Aangepast: 27 januari 2021 04:46
Aanhangers van Trump bestormen het Capitool. Beeld © ANP

De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI heeft meer dan vierhonderd verdachten van het bestormen van het Capitool geïdentificeerd. Assistent-directeur Steven D'Antuono zei dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt.

De FBI heeft meer dan 200.000 digitale tips ontvangen over deelnemers aan de bestorming van het parlementsgebouw in Washington op 6 januari door aanhangers van Donald Trump. Veel mensen zagen familieleden of vrienden op foto's en gaven hen aan.

Vijf slachtoffers

Bij de bestorming kwamen vijf mensen om het leven. Het gebouw moest worden ontruimd. Op het moment van de bestorming werden de stemmen van de kiesmannen geteld, waardoor Biden officieel de nieuwe president van de VS zou worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Website toont gezichten van Capitool-bestormers én omstanders

D'Antuono zei dat de FBI er alles aan doet om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen. Daar moeten zij zich dan verantwoorden voor hun daden.

Bewijs

De openbaar aanklager van Washington zei gisteren dat hij verwacht dat er snel aanklachten worden ingediend tegen de bestormers. Volgens de aanklager is justitie druk bezig om bewijs te verzamelen tegen de verdachten, zodat ze kunnen worden aangeklaagd en veroordeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'FBI waarschuwde al vóór opstand tegen bestorming Capitool'

Politie Capitool: onvoldoende voorbereid op bestorming 

De politieagenten die op 6 januari het Capitool moesten beschermen tegen een meute woedende Trump-aanhangers waren niet voldoende op hun taak voorbereid. Dat verklaarde Yogananda Pittman, leidinggevende van de politieafdeling die het regeringsgebouw beschermt, gisteren aan een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden. 

Volgens Pittman was bij de politie al dagen voor de aanval bekend dat er een "groot potentieel voor geweld" was. Desondanks werden er onvoldoende stappen genomen om de 'terreuraanval', zoals Pittman het beschrijft, te voorkomen.

Dit ging er mis tijdens de bestorming van het Capitool

Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore