Vast na verkiezingen

Opsteker voor popster en oppositieleider Oeganda: huisarrest voorbij

26 januari 2021 16:52 Aangepast: 26 januari 2021 17:12
Bobi Wine vlak na het einde van zijn huisarrest. Beeld © ANP

Een belangrijke overwinning voor Bobi Wine, de popster die op 14 januari meedeed aan de verkiezingen in Oeganda. Bobi Wine nam het op tegen president Museveni. Sinds de verkiezingsdag zat Bobi Wine vast in zijn eigen huis. Nu is dat huisarrest op last van de rechter opgeheven.

Bijna twee weken lang werd het huis van Bobi Wine omsingeld door ordetroepen. Bobi Wine is een populaire popster van 38 jaar die eigenlijk Robert Kyagulani heet. Eerder deze maand durfde hij het op te nemen tegen president Yoweri Museveni (76) die al sinds 1986 aan de macht is.

De president claimde een ruime overwinning en gaf zijn concurrent Bobi Wine en diens vrouw een soort huisarrest. Door de omsingeling konden ze geen kant op. Tot nu. Nadat een rechter gisteren al had besloten dat de troepen hun posities rond het huis moesten verlaten, trokken ze zich vandaag ook echt terug.

Bekijk ook: De popster tegen de president

De verkiezingen in Oeganda gingen tussen een 35 jaar regerende president en een popster.

Voor het eerst kon Wine weer bezoek ontvangen. Hij ontving vandaag partijgenoten en aanhangers in zijn tuin, waar de oppositieleider meteen een persconferentie gaf.

"Ik ben illegaal onder huisarrest geplaatst omdat generaal Museveni de verkiezingen niet gewonnen heeft", zei Wine. "Hij pleegt een coup tegen de wil van de Oegandezen."

'Museveni moet weg'

Verder verklaarde Wine dat hij Museveni "binnen een jaar" uit zijn functie wil krijgen, maar een oproep tot protesten deed hij niet. "Het is duidelijk dat Bobi Wine zich niet gewonnen geeft", zegt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. "Hij wil zijn verlies nog steeds aanvechten, al zegt hij duidelijk tegen geweld te zijn."

De verkiezingscampagne in Oeganda was de gewelddadigste sinds jaren. Vooral campagnebijeenkomsten van Bobi Wine werden met geweld uiteen gedreven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Won popster Wine de verkiezingen in Oeganda? 'Het is niet na te gaan'

Dat Bobi Wine nu van zijn huisarrest af is, is volgens Houttuin zeker een stap, maar de strijd is nog niet over. "De situatie in Oeganda zal waarschijnlijk niet snel veranderen: als één ding duidelijk is geworden tijdens de afgelopen verkiezingen, dan is dat hoe machtig het Oegandese staatsapparaat onder president Museveni is."

"Er spelen té veel belangen mee om Museveni aan de macht te houden. Toch heeft Wine iets bijzonders aangewakkerd onder de jonge Oegandese bevolking, en ik geloof dat dat vuur nog lang niet gedoofd is."

Hoewel de ordetroepen zich uit de directe omgeving van het huis hebben teruggetrokken, is het nog onduidelijk of Bobi Wine zijn volledige vrijheid terug heeft. Voor zover bekend is Wine nog niet van zijn terrein af geweest. Ook is het niet duidelijk hoeveel troepen zich nog in de wijdere omgeving ophouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore