Belangrijk voor Biden

Janet Yellen definitief eerste vrouwelijke minister van Financiën VS

26 januari 2021 11:41 Aangepast: 26 januari 2021 13:11
Janet Yellen Beeld © Ap/La Nacion via ZUMA Press

Janet Yellen kan worden benoemd tot minister van Financiën van de Verenigde Staten. Zij is de eerste vrouw in die functie. Haar benoeming is belangrijk voor president Joe Biden en het financiële beleid dat hij wil voeren.

Yellen kan rekenen op de steun van een meerderheid in de Senaat. Dat is belangrijk voor haar benoeming, want Biden kan wel ministers voordragen, maar de Senaat moet instemmen met hun benoeming.

Er was een grote meerderheid voor de benoeming van Yellen: 84 van de 100 senatoren stemden voor. Dat was op zich geen verrassing: in de Senaatscommissie voor Financiën kreeg Yellen afgelopen vrijdag al unanieme steun.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Janet Yellen: dit betekent Bidens minister van Financiën voor Nederland

Economie stimuleren

De Republikeinen beloofden met Yellen samen te werken. Ze uitten wel hun zorgen over de hoge staatsuitgaven en de belastingverhogingen die op Bidens agenda staan.

Biden wil 1,9 biljoen dollar (1570 miljard euro) uitgeven om de negatieve effecten van corona op de Amerikaanse economie te verzachten. Verder wil hij nog eens 2 biljoen dollar uitgeven om de verwaarloosde infrastructuur op te kalefateren.

'Extra uitgaven geen probleem'

"Onder de huidige omstandigheden kan de VS dit aan. De rente is nu laag en daar kunnen de Amerikanen van profiteren. Het is een gunstige situatie voor dit soort uitgaven", zei Philip Marey, Amerika-econoom van Rabobank, onlangs.

Biden wil ook de belasting voor bedrijven verhogen van 21 naar 28 procent. Daarnaast wil hij dat de belasting voor Amerikanen die meer dan 400.000 dollar per jaar verdienen stijgt.

Yellen werd in 2014 tot Fed-voorzitter benoemd door toenmalig president Barack Obama. Zij was ook in die functie de eerste vrouw. Een aantal van Obamas topfunctionarissen komen binnenkort weer terug in Yellens team, maakte het ministerie van Financiën maandag bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brakke bruggen en wegen: Biden bouwt voor 2000 miljard dollar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore