Protesten Navalny

Russische president Poetin ontkent bezit luxe villa: 'Het gaat nu hard tegen hard'

25 januari 2021 20:57 Aangepast: 26 januari 2021 12:43
Poetin ontkende het bezit van de villa vandaag in een tv-programma. Beeld © EPA

Een eigen casino, ijsbaan en zelfs een paaldanskamer: vorige week onthulde Russische oppositieleider Aleksej Navalny beelden van een landhuis van president Vladimir Poetin. Dat is tenminste wat Navalny beweert. Maar vandaag kwam Poetin met een reactie: de villa 'is niet van mij of mijn familie'. Correspondent Eva Hartog noemt de reactie veelzeggend.

Zaterdag werd er flink gevochten in Rusland. In meer dan 120 steden gingen mensen de straat op uit protest tegen de arrestatie van Navalny en het bewind van Poetin.

De man die opriep tot dit protest was Aleksej Navalny zelf, de oppositieleider die vorige week was teruggekeerd naar Rusland nadat hij in Berlijn was hersteld van zijn vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. De Russische geheime dienst zou daarachter zitten.

Binnengluren bij Poetin

Nu zit Navalny vast. Er hangt hem een straf boven het hoofd van 3,5 jaar cel, maar in combinatie met een tweede rechtszaak zou dat nog weleens 10 jaar langer kunnen worden. Stilzitten doet hij niet: na zijn opsluiting werd de video gepubliceerd waarin Navalny beelden toont van de gigantische villa van Poetin, met een prijskaartje van zo'n 1 miljard euro:

De video gaat rond in Rusland en is meer dan 86 miljoen keer bekeken. Het privéleven van Poetin was tot voor kort één groot raadsel.

'Bevolking hersenspoelen'

Maar volgens Poetin is het allemaal een groot verzinsel. Vandaag noemde de president het filmpje 'een saaie compilatie om de bevolking te hersenspoelen'. Ook zou hij de video zelf nog niet hebben bekeken 'wegens tijdgebrek'.

Dát Poetin ontkent, is geen verrassing, zegt correspondent Hartog. "Zijn woordvoerder heeft de beschuldigingen al eerder ontkend. Maar dat hij het nu persoonlijk doet, is veelzeggend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Talloze betogers opgepakt in Rusland, vrouw Navalny weer vrij

"Het Kremlin voelt blijkbaar de noodzaak om zich te verdedigen. Poetin gooit zijn eigen gewicht erachter om het geloofwaardiger te maken."

Navalny de onruststoker

Want het Kremlin moet toch iets: de steun voor Navalny groeit. "Er werd altijd gedaan alsof Navalny te klein was om aandacht aan te besteden", zegt Hartog. "Poetin noemt hem nooit bij naam. Dat deed hij vandaag ook niet, want dat zou een erkenning zijn van zijn status."

Maar het filmpje, gecombineerd met de protesten, zijn te groot om te negeren. Door journalisten bij staatsmedia en pro-Kremlinpolitici wordt Navalny neergezet als slechterik. "Navalny wordt geportretteerd als iemand die onrust probeert te stoken en gesteund wordt door het westen. Het gaat nu hard tegen hard."

Bekijk ook: Politie Rusland grijpt hard in bij protesten

"Poetin is een dief", scandeerden betogers bij demonstraties zaterdag in Rusland.

Zondag staat er een nieuwe demonstratie gepland. "Dan gaan we zien of deze beweging doorgaat. Protesteren in grote aantallen zal iets moeilijker worden, veel mensen op sleutelposities zijn gearresteerd", vertelt Hartog.

Poetin noemde de protesten van afgelopen zaterdag 'illegaal en gevaarlijk'. Volgens hem zou 'niemand zo'n protest mogen organiseren om zijn eigen politieke belangen te behartigen'. Meer dan 3000 mensen zijn gearresteerd, van wie er vijftien nu een strafzaak aan hun broek hebben.

Effect niet onderschatten

De woorden en daden van Poetin moeten de protestgolf kalmeren. "Poetin heeft als staatshoofd nog steeds autoriteit. Hij wil de passieve Rus overtuigen om niet te demonsteren. Maar wat er nu in de lucht hangt, is niet zo makkelijk terug te draaien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom vandaag een cruciale dag is voor Navalny én Poetin

Op 2 februari wordt mogelijk bekend of Navalny voor jaren achter de tralies verdwijnt. Hartog: "De eis is dat hij helemaal wordt vrijgelaten. De meeste demonstranten weten ergens wel dat de kans daarop heel klein is. Toegeven aan de druk van buitenaf zou voor het Kremlin een enorm teken van zwakte zijn. Bovendien zien ze Navalny nu als vijand nummer 1."

Intussen houdt de Europese Unie sancties tegen Rusland op zak, blijkt uit een vergadering vanmorgen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Ze gunnen Rusland nog wat tijd om Navalny vrij te laten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore