Ondanks quarantaine

Na maanden weer corona in Nieuw-Zeeland, besmette vrouw kwam uit Nederland

24 januari 2021 09:03 Aangepast: 24 januari 2021 09:38
In Nieuw-Zeeland zijn tot nu toe weinig besmettingen geweest Beeld © EPA

De gezondheidsautoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben het eerste geval van een vermoedelijk lokale besmetting met het coronavirus in meer dan twee maanden bevestigd. Het gaat om een 56-jarige vrouw die onlangs van een reis naar Spanje en Nederland was teruggekeerd.

De directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit Ashley Bloomfield zegt dat de vrouw twee negatieve tests had ondergaan nadat ze twee weken in verplichte isolatie was geweest.

"We gaan ervan uit dat dit een positief geval is en dat het om een meer overdraagbare variant gaat, ofwel de variant die als eerste in Zuid-Afrika of het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd, of mogelijk Brazilië - of een andere overdraagbare variant", zegt Bloomfield.

De laatste keer dat er in het land een coronageval werd geregistreerd, was op 18 november vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Judith vluchtte met haar gezin voor corona: 'Hier kunnen we alles'

Het is niet bekend hoe de vrouw besmet is geraakt en of de infectie nieuw is, zei ze. Maar aangezien de vrouw positief testte enkele dagen nadat ze uit quarantaine kwam en thuis is gebleven, behandelen de autoriteiten het als een 'waarschijnlijk lokaal geval'. De vrouw heeft haar reisbewegingen van de afgelopen tijd heel goed bijgehouden in een corona-app, wat voor het bron- en contactonderzoek ideaal is. 

Het ministerie van Gezondheidszorg meldt verder acht nieuwe coronabesmettingen die bij terugkerende reizigers zijn geconstateerd. Nieuw-Zeeland verplicht reizigers aan de grens in quarantaine te gaan om te voorkomen dat het virus opnieuw in het land toeslaat. Het totale aantal actieve coronagevallen onder mensen die in isolatie zitten, bedraagt nu 79.

Corona heeft in Nieuw-Zeeland nauwelijks toegeslagen Corona heeft in Nieuw-Zeeland nauwelijks toegeslagen

De druk op de regering van premier Jacinda Ardern is toegenomen om de bevolking te vaccineren, maar het land heeft al eerder gezegd dat de meerderheid van de bevolking pas in de tweede helft van het jaar een vaccin krijgt toegediend.

Nieuw-Zeeland heeft vorig jaar met strenge lockdownmaatregelen de verspreiding van het virus succesvol weten te voorkomen. Sinds de uitbraak zijn 'slechts' 2276 mensen in het land besmet geraakt en waren er 25 coronadoden. Omdat het land al geruime tijd als virusvrij geldt, hebben de inwoners de jaarwisseling op ouderwetse wijze kunnen vieren. Dus zonder maximumaantallen bezoekers en zonder beperkingen vanwege de volksgezondheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore