Groot protest gepland

Waarom vandaag een cruciale dag is voor Navalny én Poetin

23 januari 2021 08:02 Aangepast: 23 januari 2021 08:05
Oppositieleider Aleksej Navalny en president Vladimir Poetin

Het is een cruciale dag voor de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Hij heeft opgeroepen om massaal te demonstreren tegen president Poetin. Niemand weet hoeveel Russen de straat op durven te gaan. "Ik voel de spanning in de lucht hangen," vertelt correspondent Eva Hartog. Ze geeft antwoord op de 5 belangrijkste vragen.

1. Wat staat er vandaag te gebeuren?

Het protest begint om 12 uur Nederlandse tijd, twee uur 's middags in Moskou. Het is een korte route. Van het Poesjkinplein tot aan de muur van het Kremlin. Althans, dat is het plan. Het eindpunt wordt waarschijnlijk niet gehaald omdat de Russische autoriteiten waarschijnlijk eerder zullen ingrijpen.

Ik kan wel zeggen dat de angst groter dan ooit is hoe het zal verlopen. De verwachting is dat de politie hard gaat optreden en dat veel mensen zullen worden opgepakt. Ze blokkeren de zijstraten van de hoofdroute en het zal me niet verbazen als ook metrostations in het centrum gesloten zullen worden. Zo willen de autoriteiten voorkomen dat mensen het startpunt van het protest bereiken.

Mogelijk komen er veel jonge Russen op af. Dat draagt bij aan het enge gevoel dat het uit de hand kan lopen. Zij hebben minder angst voor het regime. Misschien wordt het internet wel uitgeschakeld. De autoriteiten zullen creatief te werk gaan om de boel de kop in te drukken. Ook op andere plaatsen door heel het land zijn protesten gepland.

2. Hoeveel mensen worden er verwacht?

Dat is de grote vraag. Niemand die het weet. Ook de veiligheidsdiensten weten het niet. Maar ze zijn wel bang voor een grote opkomst. Er zijn al mensen opgepakt en op universiteiten zijn campagnes gaande om studenten te ontmoedigen de straat op te gaan.

Als het bij duizenden mensen blijft, is dat een harde klap voor de oppositie. Zij geven telkens aan dat dit geen protest is vóór Navalny, maar tegen Poetin. De boodschap: als er niet tienduizenden komen opdagen, dan geef je Poetin in feite een vrijbrief om te doen wat hij wil. Met Navalny, en uiteindelijk ook met elke Rus.

Voor de autoriteiten is het protest cruciaal om te concluderen hoeveel steun Navalny nu heeft, en hoever ze kunnen gaan om hem op te sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Navalny krijgt steun van Russische TikTokkers: overheid wil ze censureren

3. Hoe gaat het nu met Navalny?

Nadat hij in Berlijn was hersteld van zijn vergiftiging met het zenuwgas Novitsjok, is hij teruggekeerd naar Rusland en daar meteen opgepakt. Hij zit nu in voorarrest in een zeer strenge gevangenis.

Er hangt hem een straf boven het hoofd van 3,5 jaar cel, maar dat zou ook nog wel eens 10 jaar langer kunnen worden. 2 februari staat de rechtszaak gepland en tot die tijd zal het team rond Navalny de druk blijven opvoeren. Het protest vandaag is het startschot.

Navalny heeft veel energie gestoken in het opbouwen van een netwerk van energieke jonge mensen die genoeg hebben van de macht van Poetin. Niet alleen in Moskou, maar in heel het land.

Hij is vooral op sociale media heel sterk. Een video over het luxueuze Paleis van Poetin heeft al 54 miljoen views. Een enorm bereik. De vraag is alleen, hoeveel van die mensen gaan daadwerkelijk de straat op? Ze riskeren opgepakt te worden of ontslagen.

Binnengluren bij Poetin: een casino en een paaldanskamer

Hoe leeft president Poetin. Het interieur van zijn gigantische villa ligt op straat.

4. Navalny was veilig. Wat bezielde hem om terug te gaan?

Hij is een man met een missie. Zijn hele leven wijdt hij aan de politiek. Hij zou zijn geloofwaardigheid, steun en invloed verliezen als hij in het buitenland was gebleven. Dat zou het einde van zijn carrière zijn als politicus.

Zijn werkwijze is nu anders. Na de vergiftiging is hij meer een mythisch figuur geworden. Hij heeft er een persoonlijke strijd van gemaakt. Hij vecht niet meer tegen het corrupte systeem, maar tegen Poetin zelf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleider Navalny terug naar Rusland: 'Moment waar ik op gewacht heb'

Navalny is heel goed in het afbreken van het heilige imago van Poetin. Die ziet zichzelf als vader van de natie, maar Navalny noemt hem in zijn video steeds opaatje. Hij maakt de hele tijd grapjes en zet Poetin en de veiligheidsdiensten neer als losers. Je kunt er vanuit gaan dat ze wraak willen nemen op Navalny.

Het enige stootkussen is het Russisch volk. Er zijn geen vrije verkiezingen, daarom zijn protesten nog de enige manier om feedback te geven aan de Russische autoriteiten. Een hoge opkomst geeft een signaal af hoever Poetin kan gaan.

5. Het draait dus niet alleen om de vrijlating van Navalny?

Er is een dubbele boodschap. Als eerste wil de organisatie dat hij vrijkomt, maar de demonstratie moet ook een signaal afgeven dat Poetin zich niet onaantastbaar kan voelen. Dat Russen op hem letten.

Russen zijn gewend aan een mate van onrechtvaardigheid, corruptie en verschillen, maar het moet wel binnen de perken blijven. Met zijn video's hamert Navalny er steeds op dat Poetin te ver gaat. De mensen hebben het economisch moeilijker gekregen en zelf leeft Poetin als een tsaar in een luxe paleis. Bovendien is hij daar niet eerlijk over en dat vinden veel Russen hypocriet.

Dat is de onderliggende boodschap van Navalny. Het systeem werkt niet, Poetin is het meest corrupt en we moeten uiteindelijk van hem af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore