Land van Arabische Lente

Onrust in Tunesië: armoede, politiegeweld en een maandenlange lockdown

22 januari 2021 15:04 Aangepast: 22 januari 2021 17:05
Mensen in Tunis eisen dat hun medebetogers worden vrijgelaten. Beeld © ANP

Het is al een week onrustig in Tunesië. In de hoofdstad Tunis en andere steden trekken jongeren de straat op. Honderden betogers werden al opgepakt bij confrontaties met de politie. Wat is er precies aan de hand?

Een concrete aanleiding voor de protesten lijkt er niet te zijn. Het is een opeenstapeling van omstandigheden: de economische situatie is slecht, er is veel sprake van politiegeweld en daarbovenop komt de frustratie van een maandenlange lockdown.

Voornamelijk tieners

Het zijn voornamelijk tieners die de straat op trekken. Volgens de autoriteiten zijn er begin deze week 630 mensen gearresteerd van wie de meesten tussen de 14 en 15 jaar oud zijn. Volgens Tunesische mensenrechtenorganisaties zijn er zeker 1000 mensen opgepakt. Volgens hen zouden sommigen daarvan niet eens hebben deelgenomen aan de protestacties.

Amnesty International riep eerder deze week de Tunesische autoriteiten op te stoppen met het gebruiken van 'buitensporig geweld' tegen demonstranten. Op sociale media gingen beelden rond van agenten die traangas en waterkanonnen inzetten, ook bij vreedzame protesten. Sommige protesten liepen flink uit de hand, waarbij er sprake was van vernielingen, plunderen en het gooien van stenen naar de politie.

Protesten nemen af

Inmiddels lijken de protesten in hoeveel- en hevigheid af te nemen. Premier Hichem Mechichi erkende de sociale en economische problemen in het land, maar veroordeelt buitensporig gedrag van sommige demonstranten. ''We horen jullie, jullie boosheid is terecht, en mijn rol en die van de regering is om jullie eisen serieus te nemen'', liet de premier weten.

Maar nog steeds gaan studenten en activisten overdag de straat op. Ze zingen liederen die ze tijdens de Arabische Lente zongen, waarin ze oproepen tot de val van het regime. Ze eisen ook dat hun medebetogers worden vrijgelaten.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arabische lente, vijf jaar later: miljoenen op de vlucht, tienduizenden doden

Vorige week was het precies tien jaar geleden dat de voormalige dictator het land uit vluchtte na maandenlange protesten tegen zijn heerschappij. Zijn regime was het eerste dat ten val kwam tijdens de Arabische Lente. Maar sociaaleconomisch gezien staat het land er nu niet veel beter voor. De coronacrisis heeft dat nog flink verergerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore