Ga naar de inhoud
Oproep tot protest

Navalny krijgt steun van Russische TikTokkers: overheid wil ze censureren

Russische jongeren roepen op tot protest

Russische tieners uploaden massaal videos op TikTok waarin ze hun steun betuigen voor oppositieleider Aleksej Navalny. Die werd afgelopen zondag opgepakt nadat hij maanden in Duitsland was. De Russische overheid wil nu dat TikTok de gebruikers censureert.

Sinds de arrestatie van Navalny stromen de video's binnen. Ze roepen mensen op om komende zaterdag de straat op te gaan om te demonstreren tegen de Russische regering.

Navalny had vanuit de gevangenis opgeroepen voor een protest dit weekend, maar het was nog onduidelijk hoeveel Russen van plan waren hier gehoor aan te geven. Als de TikTok-video's een indicatie zijn, lijkt het erop dat de boodschap in ieder geval bij de jongeren is aangekomen.

Opmerkelijke video's

De video's die zijn verschenen zijn verassend en creatief. Één van de meest gedeelde is een filmpje van een meisje dat een portret van president Poetin in haar schoolklas van de muur haalt. In een andere video verwijdert een scholier een plaatje van Poetin van het prikboord in haar school om het te vervangen met een foto van Navalny.

Ook zijn er video's te vinden van Russiche agenten die hun steun betuigen voor Navalny. In één video is een agent te zien die zijn insignes weghaalt en oproept het protest te steunen. Een ander laat een agent zien die zijn uniform verruilt voor protestkleding.

De TikTokkers maken daarnaast video's met tips voor als ze gaan demonstreren. Een Amerikaans meisje leert Russische TikTokkers handige zinnen in het Engels zoals 'mijn paspoort ligt in het hotel' en 'ik ga mijn advocaat bellen'. Hiermee zouden de demonstranten zich kunnen voordoen als Amerikaanse toeristen, zodat de politie ze met rust laat.

Vergiftigd

Oppositieleider Navalny werd afgelopen zondag gearresteerd op het vliegveld van Moskou. Hij werd in augustus vergiftigd en naar Duitsland overgebracht voor medische behandeling. Daar verbleef Navalny vervolgens maandenlang omdat in Rusland er een arrestatie boven het hoofd hing. Afgelopen zondag ging de oppositieleider toch terug naar huis en werd hij na aankomst in Moskou vrij snel door de politie meegenomen.

Navalny heeft na zijn arrestatie wel flink van zich laten horen. Zijn anti-corruptiestichting kwam met een video naar buiten over een mega-villa van Poetin. In de video legt Navalny het interieur van de gehele villa op straat. Het landhuis heeft een spelruimte, casino en een kamer voor paaldansen.

"Het is geen buitenhuis of residentie, maar een heel koninkrijk", verklaart Navalny. "En in dit koninkrijk is er één tsaar: Poetin." De video werd in een paar dagen tijd miljoenen keren bekeken. De teller staat nu op 45 miljoen. Het Kremlin ontkent stevig dat het pand eigendom is van President Poetin.

In de video zaten een paar opmerkelijke openbaringen:

03:21

De overheid voelt de druk

De Chinese social media app TikTok wordt steeds vaker gebruikt om tieners op te trommelen voor politieke doeleinden. Afgelopen zomer kochten TikTokkers massaal kaartjes voor de eerste verkiezingsbijeenkomst van Donald Trump. Het doel was te zorgen voor een lege zaal waarmee ze de bijeenkomst zouden saboteren. Na deze streek probeerde Trump de app te verbieden in de VS.

'TikTok-tieners
Lees ook:
'TikTok-tieners drukten opkomst bij Trump in Tulsa'

Het is voor het eerst dat TikTok ook op deze manier wordt ingezet door Russische gebruikers. De Russische overheid lijkt de druk te voelen en heeft TikTok opgedragen pro-Navalny video's te verwijderen van hun platform. TikTok verwijderde in het verleden al vaker politieke video's nadat een overheid hierom vroeg. De kans is er dat het dus weer gebeurt, maar de meeste video's zijn al verder verspreid dan dat platform en te vinden op andere platforms zoals Twitter en Instagram.

Aanstaande zaterdag

Het protest staat gepland voor komende zaterdag, maar of er inderdaad vele demonstranten de straat op zullen gaan, valt nog te bezien. Navalny heeft in het verleden duizenden Russen de straat gemobiliseerd, maar kan nu vanuit de gevangenis lastig protesten leiden.