Ga naar de inhoud
Harde verkeerscampagne

Sleutelhanger met naam doodgereden kind voor Belgische drankrijders

Axelle (3) werd samen met haar moeder doodgereden door een alcomobilist Beeld © Vias

Axelle, Corwin, Laetitia, Nathan, Olivier, Philippe, Romina en Timmy. Wie in België bij een verkeerscontrole wordt betrapt op rijden onder invloed, krijgt van de dienstdoende wetsdienaar niet alleen een boete of een rijverbod, maar ook een gele sleutelhanger. Daarop staat de naam van een kind dat door een alcomobilist is doodgereden.

De drankrijder krijgt daarbij ook direct het verhaal achter de naam van het kind op de sleutelhanger te horen.

3,55 promille

Zoals bijvoorbeeld dat van Olivier, een jongen die werd doodgereden door een dronken bestuurder: "Olivier was amper 12 jaar toen hij op 2 november 2005 in Gembloux van zijn fiets werd gereden door een dronken chauffeur. Olivier overleefde de klap niet. De chauffeur, die uit de tegengestelde richting kwam, week van zijn baan af en reed Olivier frontaal aan op zijn fiets. De man had maar liefst 3,55 promille alcohol in het bloed."

Ouders van Verongelukte Kinderen

De campagne is een initiatief van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen en het Belgische verkeersinstituut Vias. "Al 25 jaar worden ze bij alcoholcontroles beloond met de bekende Bob-sleutelhanger. Al 25 jaar blijven Belgen drinken én rijden", is op de site van de campagne te lezen. 

"Ouders van Verongelukte Kinderen en Vias vinden dat het tijd is dat ook onverantwoordelijke chauffeurs een sleutelhanger krijgen. Een die zal blijven hangen, met de naam van een van de vele kinderen die omkwamen door chauffeurs onder invloed. Hopelijk ontvangt u er binnenkort zo geen tijdens een alcoholcontrole." Volgens de Vias is een op de vijf ongevallen in België te wijten aan alcohol.

Extra drankcontroles

De campagne startte al in de kerstvakantie, maar krijgt de komende dagen een vervolg tijdens het 'Weekend zonder alcohol achter het stuur', waarbij extra drankcontroles door de politie worden uitgevoerd.

De sleutelhanger kan worden ingeleverd bij de Vias voor een onlinecursus waarin de betrapte bestuurder de gevolgen van alcohol op het rijgedrag krijgt ingeprent.

Bekijk ook - Drankrijder reed Roberts dochter dood: 'Ze was mijn kleine meid'

Drankrijder reed Roberts dochter dood 'Ze was mijn kleine meid'

02:14
Robert Balkenstein verloor zijn 19-jarige dochter toen ze werd aangereden door een dronken bestuurder.

Eigen begrafenis

België staat bekend om zijn confronterende verkeerscampagnes. Wat te denken van deze campagne, waarbij zes mensen getuige zijn van hun eigen begrafenis. Bij de plechtigheid nemen familie en vrienden afscheid van de personen, die onverbeterlijke hardrijders zijn.  

Tijdens de uitvaart wordt net gedaan alsof de hardrijders zijn omgekomen tijdens een ongeluk. Familie en vrienden doen tijdens de dienst een emotionele oproep om niet meer te snel te rijden. De hardrijders zelf waren tevoren niet op de hoogte van de 'begrafenis'. Ze waren onder valse voorwendselen naar de plechtigheid gelokt. Bekijk de indringende beelden hier: