Amanda Gorman

Dit is de 22-jarige dichteres die de show stal bij de inauguratie van Biden

21 januari 2021 12:30 Aangepast: 21 januari 2021 16:33
De 22-jarige Amanda Gorman Beeld © SIPA Press

Ze kan niet geloven wat haar overkomt. De 22-jarige Amanda Gorman was gisteren de jongste dichteres ooit die mocht spreken tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president. Met haar boodschap van hoop en eenheid maakte ze grote indruk.

''Als de dag aanbreekt, vragen we ons dan af waar we licht kunnen vinden in deze oneindige schaduw?''

De eerste zin van het gedicht 'De heuvel die we beklimmen' kwam tot stand door een bizarre gebeurtenis. Toen het Capitool twee weken geleden werd bestormd, was Gorman nog volop aan het nadenken over het gedicht dat ze zou voordragen. Maar na de bestorming wist ze direct wat haar boodschap moest zijn:

''We gaan niet terug naar wat er was, maar bewegen vooruit naar wat er gaat zijn: een land dat gekneusd is, maar één, welwillend maar moedig, woest en vrij.''

Het was de nieuwe first lady, Jill Biden, die Gorman had gevraagd om een gedicht voor te dragen tijdens de inauguratie. Tegenover de New York Times gaf ze aan van tevoren behoorlijk gespannen te zijn.

Spraakgebrek

De dichteres heeft namelijk, net als president Biden, een spraakgebrek waar ze aan gewerkt heeft. Van kinds af aan had ze moeite met het uitspreken van sommige letters. Vooral de r was altijd een obstakel. Nog steeds oefent ze veel op haar teksten. Gorman vertelde dat ze het gedicht van gisteren voor zichzelf talloze keren heeft herhaald.

Een staande ovatie voor Gorman na afloop van haar voordracht Een staande ovatie voor Gorman na afloop van haar voordracht

Van een spraakgebrek was gisteren dan ook niets te merken. Een feilloos optreden volgde, waarin de boodschap van hoop en eenheid een miljoenenpubliek bereikte.

Op sociale media wordt ze overladen met complimenten. Onder meer van Oprah Winfrey. Die schrijft nog nooit zo trots te zijn geweest om een jonge vrouw op te zien staan. Ook voormalig first lady Michelle Obama spreekt haar bewondering uit. ''Blijf glanzen Amanda, ik kan niet wachten wat je nog meer gaat doen.''

Miljoenen volgers én kopers

Bij CNN liet Gorman weten dat ze nauwelijks kan bevatten wat er allemaal op haar afkomt. Op Instagram zijn miljoenen mensen haar gaan volgen en ook haar boeken worden massaal gekocht. 

De 22-jarige bracht in september het kinderboek Change Sings uit. Even later volgde de gedichtenbundel The Hill we Climb, dezelfde titel als het gedicht. Beide boeken staan op dit moment op 1 en 2 in de bestsellers van het Amerikaanse Amazon. 

'Perfecte verwoording'

Ook Gershwin Bonevacia, de stadsdichter van Amsterdam, heeft vol bewondering naar het gedicht van Gorman geluisterd. "Haar gedicht laat de waarde van poëzie zien. Het laat zien hoe poëzie op de meest cruciale momenten een boodschap kan overbrengen."

"De manier waarop zij dankzij prachtige metaforen weet weer te geven wat iedereen voelt, waar iedereen door heen is gegaan de afgelopen periode, en hoe zij dat in een gedicht vertaalt. Dat is de basis waarom zoveel mensen het zo inspirerend vonden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Biden komt aan in Witte Huis, het werk kan beginnen

In het spoor van Kamala

In het gedicht verwijst Amanda ook naar zichzelf en haar dromen: 

''Een mager zwart meisje, nakomeling van slaven, grootgebracht door een alleenstaande moeder. Een meisje dat ervan kan dromen president te worden, terwijl ze een gedicht voordraagt voor een president.''

Het succes van Kamala Harris, die zelf als eerste gekleurde vrouw werd verkozen tot vicepresident, inspireert haar. 

Kamala Harris klapt voor de 22-jarige dichteres Kamala Harris klapt voor de 22-jarige dichteres

Gorman, die zelf sociologie heeft gestudeerd aan de Universiteit van Harvard, is dan ook duidelijk in haar ambities. In 2036 wil ze een gooi doen naar het presidentschap in de VS. Tot die tijd wil ze strijden voor de boodschap van hoop en eenheid, waar ze gisteren het land voor even stil kreeg. 

''Want is er altijd licht. Als we maar dapper genoeg zijn om het te zien, als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore